Nakon održanog protesta protiv poskupljenja struje: Iz ERS poručuju - 85 odsto domaćinstava neće imati veće račune | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nakon održanog protesta protiv poskupljenja struje: Iz ERS poručuju - 85 odsto domaćinstava neće imati veće račune

Izvor: Radio Trebinje | Datum:11.01.2023.

Na platou ispred Kulturnog centra Trebinje danas je, uz mali odziv građana, održan protest protiv poskupljenja struje u RS, ali i izgradnje HE „Mrsovo“ u Rudom.

Učesnici protesta, čiji je organizator Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića, izjavili su da je poskupljenje struje u RS nezakonito, te da je predata apelecija Ustavnom sudu RS, u cilju poništenja tarifnog postupka.

 

„Ključna poruka današnjeg skupa je poništenje tarifnog postupka, ali i bunt protiv izgradnje hidroelektrane 'Mrsovo', da ne bi bilo bačeno 200 miliona maraka. Biće novih protesta i pravne borbe kroz Narodnu skupštinu, sudove i tužilašta'', naveo je Nebojša Vukanović, narodni poslanik i predsjednik Liste.

 

Sa druge strane, generalni direktor ERS Luka Petrović ističe da svako može podnijeti apelaciju, ali da je važno koliko je njen sadržaj stručno utemeljen.

 

“U Regulatornoj agenciji za električnu energiju su stručni ljudi koji su ispoštovali sve procedure kako bi se došlo do tarifne metodologije i nema razloga da sumnjam u ispravnost njihovih odluka. Struja u RS i dalje je najpovoljnija u okruženju, a poskupljenja se odnose na svega jedan i po odsto naših sugrađana, koji troše više od 1.000 kilovat sati”, istakao je Petrović.

 

On je podsjetio da se posljednjih godina cijena struje u RS nije povećavala i da je ERS jedina elektroprivreda na Balkanu koja nije opteretila budžet svoje vlade.

 

„Što se tiče poskupljenja električne energije za građane, podsjećam da se cijena struje nije povećavala zadnjih godina i da je usvojen Zakon o električnoj energiji. Stav vlade je da cijena električne energije bude najpovoljnija u Evropi i Elektroprivreda RS se toga pridržava. I dok su, recimo, u Njemačkoj računi za struju od 1. januara veći za 300 odsto, kod nas će januarski račun za iste kilovat sate kao prošle godine biti niži za dva odsto. Neko ko je potrošio 800,900 kilovat sati struje neće imati veće račune jer je za 2023. godinu smanjena naknada za energetsku efikasnost. Računi će biti veći samo za one potrošače koji su potrošili preko 1.000 kilovat sati, odnosno - biće značajnije povećani za one koji troše iznad 1.500 kilovat sati“, istakao je Petrović.

 

On je naveo da u RS ima 538.000 brojila domaćinstava, od čega čak 85 procenata neće imati promjene na računu ili će imati niže račune.

 

„Ova praksa je prvi put primjenjena u RS i BiH, a dugo godina funkcioniše u Hrvatskoj i Srbiji kao blok tarife“, precizirao je Petrović.Petrović je rekao da ERS isključivo radi po usvojenim dokumentima, odnosno Strategiji razvoja energetskog sektora, ali i planom razvoja Elektroprivrede Republike Srpske i planu investicija.

 

On je istakao da je Elektroprivreda izvršila analizu projekta i studiju za hidroelektranu "Mrsovo", te da je ta hidroelektrana jedan od traženijih projekata bivše Jugoslavije, navodeći da se sada istražuje investicija izgradnje hidroelektrane "Mrsovo 2".

 

Petrović je dodao da je Elektroprivreda Srpske formirala preduzeće "Obnovljivi izvori energije" u Ljubinju koje je nabavilo četiri hidrolektrane sa koncesionim dozvolama na gornjem toku rijeke Neretve, ali i pokrenuli inicijativu za realizaciju projekta hidroelektrane "Mrsovo".

 

Petrović je naveo da će Elektroprivreda Republike Srpske novčano podržati projekat izgradnje hidroelektrane "Mrsovo" ukoliko procjena investicije, studija ekonomske opravdanosti, dubinska analiza i vještačenje pokažu da se taj projekat isplati.

 

On je naveo da hidroelektrana "Mrsovo 1" snage 37,3 megavata i proizvodnje 165 gigavatčasova ima isplativost za nešto ispod 10 godina.

 

"Po sadašnjim cijenama, 250 evra pa puta tih 165 gigavatčasova, imaćete više od 90 miliona maraka prihoda godišnje na toj elektrani. Od toga će opština Rudo dobijati 650.000 KM, ali i benefit jer bi formirala preduzeće koje bi radilo na održavanju te elektrane ali i zaposlila više od 60 radnika", rekao je Petrović.

 

Prvi čovjek ERS je kazao da će sve ono što se uštedi, Elektroprivreda RS prodati na investicionom tržištu i razliku usmjeriti na investicije, ali i za jeftiniju energiju u godinama pred nama.

 

„Brojne nove investicije koje realizuje Elektroprivreda Republike Srpske značiće novu snagu za ovaj mješoviti holding, a samim tim i za Republiku Srpsku“, zaključio je Petrović.

 

 

 

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: