Preminuo čuveni gitarista Džef Bek | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Preminuo čuveni gitarista Džef Bek

Izvor: rtrs | Datum:12.01.2023.

Legendarni gitarista Džef Bek preminuo je nakon što je iznenada dobio bakterijski meningitis, saopšteno je na njegovoj Fejsbuk strani.

Bek je bio među prvim gitarskim herojima rok muzike kao član kultnog britanskog sastava Jardbirds sa kojima je polovinom šezdesetih snimio pjesme poput Heart Full of Soul", "Evil Hearted You"/"Still I'm Sad" i "Shapes of Things".

Potom je počeo samostalnu karijeru, jedno vrijeme pod imenom Džef Bek grupa, gdje su bili pjevač Rod Stjuart i basista Ron Vud, a potom svojim hvaljenim pretežno instrumentalnim albumima "Blow By Blow" (1975) i "Wired" (1976), na kojima je sarađivao sa producentom Bitlsa Džordžom Martinom.

Svoj jedinstveni način sviranja i zvuk gitare Bek je ubjedljivo pokazivao potom redovnim samostalnim albumima, turnejama, kao i gostovanjima kod drugih muzičara poput sola u pesmi"Blaze of Glory" Džona Bon Džovija.

Uticajni muzički časopis Rolingston je svojevremeno Beka uvrstio kao petog na listi 100 najboljih gitarista opisujući ga kao "jednog od najuticajnijih solo gitarista u roku"

Bek je posljednji album objavio u saradnji sa glumcem Džonijem Depom "18" 2022. godine.

Nekadašnji gitarista Smol fejsis i sad Roligstonsa Ron Vud je večeras na svom Fejsbuku napisao da nakon smrti Beka osjeća kao da je otišao jedan od braće.

- Želim da mu zahvalim na našim ranim danima zajedno u Džef Bek grupi, kada smo pokoravali Ameriku. Muzički smo kršili sve granice, bilo je fantastično - prekretnički rokenrol. Džefe uvijek ću te voleti - poručio je Vud.

Pjevač Ozi Ozborn je napisao da mu je bila čast što je poznavao Beka i što mu je svirao na aktuelnom albumu "Patient Number 9" (2022).

Gitarista Stiv Aj je poručio da je Bek "u panteonu gitarista bio izabrani", koji nas je ostavio sa "toliko ljepote i svijetla u muzičkom svijetu".

- Ne mogu zamisliti krajolik savremenog sviranja gitare da on nije bio tu, ali iako sve dođe i prođe u ovom svijetu, njegov doprinos preoblikovanju našeg maštanja šta gitara može ostaće zauvijek - ocenio je Vaj.

Džez gitarista Al Di Meola je napisao povodom "užasnih vijesti" o smrti Beka da se sjeća odrastanja uz njegove odlične albume "Truth" (1968) i "Beck-Ola" (1969), kao i da je "imao jedinstveni stil i niko nije svirao kao on".

- Džef je bio tako fina osoba i istaknuti ikonični, genijalni gitarista - neće ponovo biti takvog. Njegovo sviranje je bilo posebno i izrazito briljantno - napisao je gitarista Blek sabata Toni Ajomi, jedan od mnogih koji su počeli se opraštati od Beka na društvenim mrežama.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: