Petrović: Cilj protesta obmana javnosti | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Petrović: Cilj protesta obmana javnosti

Izvor: Herceg RTV | Datum:12.01.2023.

Na platou ispred Kulturnog centra Trebinje je, uz mali odziv građana, održan protest protiv poskupljenja struje u Srpskoj, ali i navodne kupovine kompanije "Comsar Energy Hidro" u vlasništvu ruskog biznismena Rašida Serdarova, za 200 miliona maraka. Učesnici protesta, čiji je organizator Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića, izjavili su da je poskupljenje struje u Srpskoj nezakonito, te da je predata apelacija Ustavnom sudu, u cilju poništenja tarifnog postupka.

Sa druge strane, generalni direktor ERS Luka Petrović ističe da svako može podnijeti apelaciju, ali da je važno koliko je njen sadržaj stručno utemeljen. Petrović dodaje da je cilj protesta obmana javnosti i iznošenje neistina.

„Svako ima pravo da piše, ali potrebno je angažovati stručna lica. Ako bi sve ovo rekao neko ko  je dugo vremena proveo u Regulatornoj komisiji za energetiku, ili Elektroprivredi, ja bih stavio prst na čelo“ , naveo je Petrović. Pogledaćete januarski račun i vidjećete da električna energija učestvuje manje od 50% od ukupnog iznosa, a više mrežarina, dodao je Petrović.

“U Regulatornoj komisiji za električnu energiju su stručni ljudi koji su ispoštovali sve procedure kako bi se došlo do tarifne metodologije i nema razloga da sumnjam u ispravnost njihovih odluka. Struja u RS i dalje je najpovoljnija u okruženju, a poskupljenja se odnose na svega jedan i po odsto naših sugrađana, koji troše više od 1.000 kilovat časova”, istakao je Petrović.

On je naveo da u Republici Srpskoj ima 538.000 brojila domaćinstava, od čega čak 85 procenata neće imati promjene na računu ili će imati niže račune. „Ova praksa je prvi put primjenjena u Republici Srpskoj i BiH, a dugo godina funkcioniše u Hrvatskoj i Srbiji kao "blok tarife“, precizirao je Petrović.

Petrović je naveo da će Elektroprivreda Republike Srpske novčano podržati projekat izgradnje hidroelektrane "Mrsovo" ukoliko procjena investicije, studija ekonomske opravdanosti, dubinska analiza i vještačenje pokažu da se taj projekat isplati, a takvo pravilo važi za sve druge projekte.

On je naveo da hidroelektrana "Mrsovo 1" snage 37,3 megavata i proizvodnje 165 gigavatčasova ima isplativost za nešto ispod 10 godina

Nećemo dozvoliti da kupujemo električnu energiju za naše građane, koju bi morali fakturisati po znatno višim cijenama od sadašnjih što bi se odrazilo na račune korisnika, zato ćemo iskoristiti sve investicije koje se dokažu isplativim kako bi održali stabilnu proizvodnju u Republici Srpskoj, poručio je Luka Petrović.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: