Draksenić: 81 godina od masakra nad Srbima u crkvi | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Draksenić: 81 godina od masakra nad Srbima u crkvi

Izvor: RTRS | Datum:14.01.2023.

U Drakseniću kod Kozarske Dubice obilježena je 81 godina od stradanja 208 Srba koje su na Mali Božić 1942. godine u crkvi ubile ustaše.


 

U Crkvi Svetog apostola Marka služena je liturgija, a na temeljima stare konzervirane crkve služen je parastos i položeni vijenci.

Liturgiji i parastosu prisustvovale su i monahinje iz manastira u Jasenovcu i mještani.

Paroh demirovačko-draksenićki Saša Tošanović istakao je da ustaše nisu uspjele u svojoj namjeri da zatru srpski narod na ovom području, iako se krv tada prelivala preko praga crkve.

- Ubijeni civili, žene i djeca, sedam dana ranije slavili su Hristovo Rođenje u crkvi gdje su ubijeni, a sve ono što je sa Hristom rođeno sa Hristom će i vaskrsnuti - poručio je Tošanović.

Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Vladimir Rokić rekao je da ovaj zločin i veliko stradanje ne smiju da budu zaboravljeni.

Od 13. do 15. januara 1942. godine oko 800 ustaša iz Jasenovca, predvođenih zloglasnim Maksom Luburićem, uz pomoć domobranske vojske u Gradini, Ćuklincu i Drakseniću ubile su i poklale oko 360 Srba, među kojima je bilo žena i djece.

Najveći masakr nad Srbima ustaše su izvršile u crkvi u selu Draksenić, gdje je ih je ubijeno 208.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: