Превентива кључна у борби против карцинома грлића материце | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Превентива кључна у борби против карцинома грлића материце

Извор: radio Trebinje | Датум:18.01.2023.

Рак грлића материце је у порасту на подручју Херцеговине, а највише оболијевају младе жене.

Ана Kрунић, гинеколог Дома здравља Требиње, поводом Недјеље борбе против карцинома грлића материце, за Радио Требиње истиче да је ова болест код нас десет пута учесталија него у развијеним земљама.

Свијест се промијенила, младе пацијенткиње долазе редовно на гинеколошке прегледе, а превентива је најважнија у борби против карцинома грлића материце.

“Све више младих ради на вријеме ПАПА тест и брине о свом репродуктивном здрављу. Најважнија је превенција јер болест тихо иде. Kарцином грлића материце од пет до десет година се постепено развија и даје своје слике које не морају да имају симптоме, жена не мора осјећати никакве тегобе. Али ако иде на редовне прегледе ПАПА тест показује предстадијум карцинома грлића материце. Kада се карцином открије у фази да се проширио на крвне судове и сусједне органе, то је нажалост већ узнапредовала болест, зато је превенција најважнија”, каже Ана Kрунић.

Она додаје да се препоручује да се гинеколошки преглед, када говоримо о карциному грлића материце, ураде у току годину дана од првог сексуалног односа.

“На нивоу године је довољно радити ПАПА тест ако нема неких других проблема. Ако је нешто присутно, попут тзв. ранице потребно је радити овај тест сваких шест мјесеци”, јасна је докторица.

Највећи кривац за карцином грлића материце је хумани папилома вирус.

У циљу превенције у свијету се проводи и превентивна вакцинација, а у Републици Српској би требало да буде уведена ове године.

Према ријечима Јулије Kраљ, епидемиолога Института за јавно здравство - Регионални центар Требиње, у току је набавка деветовалентне вакцине којом ће бити вакцинисане особе женске и мушке популације, од 11 до 14 година.

“Очекујемо да ће испорука ићи у скорије вријеме. Прије вакцинације мораћемо обавити едукацију здравствених радника али је веома важно едуковати и родитеље о значају ове вакцинације”, навела је она за Радио Требиње.

Препоручује се и увођене обавезних редовних гинеколошких прегледа у циљу очувања репродуктивног здравља.

Детаљније о карциному грлића материце и превентивној вакцинацији у емисији “Пулс” која је на програму Радио Требиња од 17 часова.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: