Vašington nije spreman da pošalje Kijevu tenkove ''Abrams'' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vašington nije spreman da pošalje Kijevu tenkove ''Abrams''

Izvor: RTRS | Datum:19.01.2023.

Administracija SAD smatra da nije pravo vrijeme da se isporuče tenkovi "abrams" ukrajinskoj vojsci, izjavio je zamjenik američkog državnog sekretara zadužen za politička pitanja Kolin Kal.
 

Kal je po povratku iz Ukrajine u SAD pojasnio da Vašington nije spreman da isporuči tenkove.

- Mislim da još nismo stigli dotle. Tenk "abrams" je veoma komplikovan komad opreme. Skup je, teško je obučiti nekog da ga koristi i posjeduje motor aviona - rekao je Kal.

List "Zidojče cajtung" objavio je juče da je njemački kancelar Olaf Šolc spreman da isporuči Kijevu tenkove "leopard dva" ukoliko SAD isporuče tenkove "abrams".

Na zahtjev da prokomentariše tu informaciju, Kal je naglasio da ne treba brinuti da li će neka zemlja biti jedina koja će obezbijediti takve kapacitete Kijevu. Rojters je u svojoj objavi naglasio da američki zvaničnik nije potvrdio da su SAD spremne na takav uslov, prenio je TASS.

- Ali na kraju dana, znate, Vlada Njemačke će donijeti suverenu odluku - istakao je Kal.

Prema njegovom mišljenju, isporuka borbenih vozila "bredli" i obuka koju će obezbijediti Zapad omogućiće Kijevu da promijeni dinamiku sukoba tako što će "moći da puca i manevriše upotrebom više mehanizovanih snaga".

- Ono na šta su SAD zaista usredsređene jeste jačanje tih kapaciteta Ukrajine za sljedeću fazu sukoba, kako bi smo pokušali da stvarno promijenimo tu dinamiku i nastavimo zamah koji su Ukrajinci imali krajem ljeta i početkom jeseni - rekao je Kal.

Očekuje se da vrijednost sljedećeg američkog paketa pomoći Ukrajini bude do 2,6 milijardi dolara. Prema pisanju agencije AP, postoji mogućnost da u paketu pomoći, između ostalog, bude oko 100 borbenih vozila "strajker" i najmanje 50 vozila "bredli".


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: