Zabranjen ulazak na KiM vozilima sa oznakama pokrajinskih gradova | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zabranjen ulazak na KiM vozilima sa oznakama pokrajinskih gradova

Izvor: RTRS | Datum:19.01.2023.

Policija samoproglašenog Kosova ne dozvoljava ulazak na Kosovo i Metohiju vozilima sa registarskim oznakama gradova u ovoj pokrajini, čije su registracije obavljene poslije 10. decembra prošle godine.
 

Ministar unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova Dželjal Svećla saopštio je da je "policija Kosova identifikovala na više graničnih prelaza automobile sa `KM` /Kosovska Mitrovica/ tablicama, registrovane u decembru 2022. godine", što je, prema njegovim riečima, kršenje sporazuma koji su samoproglašeno Kosovo i Srbija postigli novembra prošle godine.

- U skladu sa našim zakonodavstvom i dogovorom postignutim u Briselu, Policija Kosova nije dozvolila ulazak tim vozilima na teritoriju Republike Kosovo - napisao je Svečlja sinoć na svom Fejsbuk profilu.

Svečlja je poručio da vozilima koje su registrovana ili čija je registracija produžena na tablice sa oznakama kosovskih gradova poslije 10. decembra neće biti dozvoljen ulazak na Kosova i Metohiju preko bilo kojeg administrativnog prelaza.

On je pozvao sve građane, vlasnike automobila sa spornim tablicama da u najbližim registracionim centirma obave preregistarciju na oznake RKS.

Dogovor o registarskim tablicama postignut je 23. novembra prošle godine na sastanku u Briselu pregovarača Besnika Bislimija i Petra Petkovića.

Informišući o postignutom dogovoru, šef diplomatije EU Žozep Borel rekao je da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti izricanje novčanih kazni vlasnicima vozila sa nazivima gradova sa Kosova i metohije koje izdaje MUP Srbije.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i Srpska lista juče su saopštili da je zabrana ulaska na Kosovo i Metohiju vozilima sa srpskim tablicama brutalno kršenje i gaženje sporazuma o registarskim oznakama koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 23. novembra prošle godine.

- Tim sporazumom Priština se obavezala da odmah obustavi kaznenu politiku i sve aktivnosti po pitanju takozvane preregistracije vozila prema vozačima vozila sa KM tablicama. Tada je Beograd prihvatio da zastane sa izdavanjem novih registarskih oznaka - naveo je Petković.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: