Prikazan dokumentarac o patnji i stradanju ruskog stanovništva u Marijupolju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prikazan dokumentarac o patnji i stradanju ruskog stanovništva u Marijupolju

Izvor: radio Trebinje | Datum:08.02.2023.

U Muzeju Hercegovine Trebinje večeras je prikazan dokumentarni film „Stradanje i Vaskrs Marijupolja“ autora Igora Damjanovića.

Damjanović koji je ratni reporter, politikolog i novinar portala In4S kaže da film govori o razaranjima, patnji i stradanju ruskog stanovništva na području grada Marijupolja i obnovi nakon oslobođenja.

 „Želio sam da pokažem objektivnu sliku o ovom gradu, sliku koju će u najvećoj mjeri predstavljati neporedna svjedočenja civila, ljudi koji su prošli stradanje. I uvertira o događajima kako su se stvari odvijale, od 2014. godine, od državnog udara u Kijevu, pa do tragičnog 24. februara kada dolazi do rata Rusije i Ukrajine, koja dovodi do velikog stradanja grada. Prikazani su najinteresantniji momenti borbi za grad“, naveo je Damjanović.

 

On je dodao da je film sniman od proljeća do jeseni prošle godine, kada počinje obnova grada.

„Ukazala mi se prilika i čast da budem neposredni svjedok istorijskih događaja“, rekao je Damjanović.

Damjanović je dobitnik nagrade Udruženja novinara Crne Gore, kao i nagrade Udruženja novinara Rusije za objektivno izvještavanje, takođe je urednik i izvještač na Telegram kanalu „Rat uživo“.

Film „Stradanje i Vaskrs Marijupolja“ je prikazan u Podgorici i Beranima, a ovo je prvo prikazivanje van granica Crne Gore.

Vladimir Spaić, iz Udruženja ,,Miholjski zbor“ Trebinje, koje je organizator ove promocije, kaže da je ovo treći događaj koju priređuju u našem gradu.

„Organizovali smo i promociju dokumentarnog filma 'Donjecka Vratarnica', ruske autorke Natalije Batrajeve, kao i romana 'Svedok ruskog proleća' autora Nikole Jovića, novinara, ratnog reportera i srpskog dobrovoljca u Donbasu. U planu imamo još događaja, a sve sa ciljem promocije rusko-srpskog prijateljstva i vrijednosti koje baštine naša dva naroda“, istakao je Spaić.

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: