Demografi upozoravaju: Za pola vijeka biće upitan i opstanak nacije | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Demografi upozoravaju: Za pola vijeka biće upitan i opstanak nacije

Datum:19.04.2015.

IMG_3156Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ iz Trebinja večeras je obilježilo pet godina rada. Tim povodom u hotelu Leotar organizovano je predavanje na temu „Demografska slika RS“.

Predavači su bili doktor Slobodan Hajder, koji je govorio o muškom sterilitetu, doktor Sanja Sibinčić na temu ženskog steriliteta, a o demografskoj slici u Republici srpskoj i procjenama stanja reproduktivnog zdravlja govorili su doktor Draško Marinković i Nenad Babić.

sneza misitaSnežana Misita, predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ je izrazila nadu da će nadležne institucije donijeti odluku da se omogući i treća besplatna oplodnja na teret Fonda zdravstvenog osiguranja i da će sve opštine na nivou Istočne Hercegovine finansijski podržati porodice sa problemom steriliteta.

„Za nas je svaki dan od neprocjenjive važnosti. Ukoliko nam se što skorije ne pomogne za većinu žena će biti kasno“, rekla je Misita, koja je podsjetila da Udruženje broji 152 porodice na području Istočne Hercegovine i 50 beba, smatrajući to velikim uspjehom.

Ona je zahvalila Gradu Trebinju i opštini Bileća koji iz budžeta izdvajaju sredstva za pomoć ovom Udruženju, izražavajući nadu da će im se pridružiti i druge opštine s obzirom na potrebu, jer jedna vantjelesna oplodnja košta najmanje 5.500 KM.

Profesor doktor Draško Marinković sa Univerziteta u Banja Luci je istakao da su negativan prirodni priraštaj i smanjenje nataliteta dežurne teme kod nas, napominjući da je u posljednjoj godini dana sve manji broj rođene djece i da Republika Srpska ima najmanji broj zivorođene djece u svojoj istoriji kao i najmanji broj stanovnika.marinkovic

„Pojave koje limitiraju naš sveukupni demografski situaciju su nedovoljno rađanje, starenje stanovništva, prirodna populacija, emigracija mladih radno sposobnih u inostranstvo“, rekao je Marinković i dodao da će se te pojave svako u budućnosti odraziti na ukupne socio-ekonomske prilike u Srpskoj.

Ističući da je najveći trenutni problem, možda, nezaposlenost Marinković je naglasio da, prema statističkim podacima, u budućnosti to neće biti tako već da će problem biti nedostatak radne snage.

Sanja Sibinčić, profesor doktor iz Banjaluke je govoreći na temu „Ženski sterilitet“ istakla da je evidentan pad nataliteta već više godina unazad.

„Prema podacima Demografskog instituta Srbije, ukoliko se nešto ne promjeni na ovim prostorima po pitanju nataliteta biće upitan i opstanak nacije kroz 50 i više godina“, istakla je Sibinčićeva i dodala da je ovo jedan od gorućih problema.

sibincicOna je dodala da se o ovoj temu mora mnogo više pisati i dati joj na značaju, jer, kako kaže, treba raditi na poboljšanju natalieta i na rađanju većeg broja djece, dok se svi ostali problemi mogu rješavati usput.

„Političke strukture trebaju da preduzmu određene mjere po ovom pitanju, a ono što je kočnica svemu tome je finansijski momenat koji je u ovom trenutku prilično problematičan za čitavu Republiku Srpsku“, rekla je Sibinčić.

Četrdesetjednogodišnja Marija Stajić koja je 20 godina u braku kaže da se već 15 godina liječi i da je imala tri vantjelesne oplodnje, ali da još nema djece.

„Muž i ja nigdje ne radimo. Imamo veliku podršku našeg Udruženja, ali treba nam novac da bi istrajali u našoj želji za potomstvom“, kaže Stajićeva i dodaje da bi rado za ovu namjenu podigli kredit ali da ne mogu jer su bez zaposlenja.

Trebinjaka Stanka Mulina, kaže da joj je nakon 10 godina braka uspjela prva vantjelesna oplodnja i da je rodila zdravu djevojčicu Lanu.

Marija StajićStanka Mulina„Neopisivo je koliko nam svima znači podrška Udruženja. Mnogo znači moralna podrška i kada znate da niste sami u ovom problemu“, ističe Mulina i poručuje da se sve žene trebaju boriti sve dok postoji i mali tračak nade.


Izvor: Radio Trebinje


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: