SET Trebinje 2023: U fokusu energetska stabilnost zapadnog Balkana | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

SET Trebinje 2023: U fokusu energetska stabilnost zapadnog Balkana

Izvor: Glas | Datum:16.02.2023.

Četvrti po redu Samit energetske budućnosti "SET Trebinje 2023", ove godine biće održan pod sloganom "Energetska stabilnost zapadnog Balkana", od 22. do 24. marta u Kulturnom centru u Trebinju.


 
Organizator ovog već tradicionalnog događaja je MH "Elektroprivreda Republike Srpske", grad Trebinje i "SET d.o.o. Trebinje", a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vlade Republike Srpske.

- Šira javnost je uveliko upoznata sa značajem SET-a i ove godine očekujemo rekordan broj učesnika, što se po dosadašnjim prijavama već može pretpostaviti. Najavljujemo dolazak najvećih energetskih kompanija iz regiona, ali i najviše zvaničnike zemalja regiona. Cilj i misija je okupiti sve relevantne stručnjake na jednom mjestu i govoriti o najaktuelnijim pitanjima i problemima iz ove oblasti te tražiti njihova rješenja - rekao je organizator i direktor "SET Trebinje" Aleksandar Branković.

U rad samita uključeni su svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike.

Na panelima će se govoriti o temama važnim za razvoj energetskog sektora i usklađenosti zakonodavstva u državama regiona u ovoj oblasti sa Direktivama EU, Energetskom politikom i procesom integracije.

Za tri dana koliko "Samit energetike Trebinje 2023" traje, planirana je Plenarna sesija - ubrzanje regionalnog održivog plana i prelaz na čistu energiju - uloga EU, kao i devet panela.

Prvi panel biće posvećen razvoju infrastrukture elektroenergetskih mreža i optimizaciji procesa međusobnog povezivanja u regionu, dok će tema drugog biti Prosumeri u regiji - pravni i regulatorni okvir za podršku i tretman malih proizvođača sa fokusom na solarne fotonaponske (PV) sisteme priključene na distributivnu mrežu.

Na trećem panelu biće riječi o tome kako se nositi sa visokim cijenama energije u regiji, a četvrtom o ulozi distribuirane proizvodnje i usluga fleksibilnosti na integraciju OIE i dalji razvoj tržišta električne energije.

"Mehanizmi osiguranja energetske tranzicije u korist svih - rezultati projekata inkluzivna dekarbonizacija" naziv je teme na petom panelu, nakon koje će se na šestom panelu govoriti o bezbjednosti energetskog sektora u oblasti mjerenja i prenosa.

Na preostalim panelima biće riječi o regionalnom pristupu snabdijevanju energentima (gas, nafta, ugalj) u vrijeme energetske krize sa osvrtom na proces dekarbonizacije u regiji, razvoj elektomobilnosti u regiji te pogonsku pouzdanost rada hidroenergetskih i termoenergetskih postrojenja.

Izazovi

Trendovi decentralizacije, digitalizacije i elektrifikacije veliki su potencijal za revoluciju elektroenergetskog sistema. Sve veći udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i ujedno njihov uticaj na elektroenergetski sistem postavljaju sve veće zahtjeve na ubrzani razvoj samog sistema. Istovremeno, zbog sve veće decentralizovane proizvodnje električne energije u neposrednoj blizini potrošača ili kod samih potrošača, snabdjevačima postaje teško zadovoljavati sve promjenjiviju ponudu i potražnju. Upravo u vezi sa tim u prvi plan sve više dolaze pojmovi i tehnička rješenja kao što su skladištenje energije, mikromreže, prilagođavanje potražnji i mjere energetske efikasnosti.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: