Sporazumom učeničkih centara Trebinja i Beograda učvršćene veze | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sporazumom učeničkih centara Trebinja i Beograda učvršćene veze

Izvor: SRNA | Datum:23.02.2023.

U Beogradu je potpisan Sporazum o saradnji između grada Trebinja, trebinjskog Doma učenika i Učeničkog centra Beograd, s ciljem unapređenja obrazovanja, povezivanje udruženja djece i mladih kroz različite oblike njihovih programa i aktivnosti, socijalno-humanitarnih aktivnosti.

Ovaj sporazum, koji podrazumijeva organizovanje i realizaciju aktivnosti u oblasti kulture, sporta, vaspitno-obrazovnog rada, te socijalno-humanitarnih aktivnosti, potpisali su gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, direktor Doma učenika Trebinje Miro Gredo i direktor Učeničkog centra Beograd Ljubiša Antonijević.

Svojim prisustvom podršku potpisivanju ovog sporazuma o saradnji između učeničkih centara pružio je i državni sekretar Ministarstva prosvjete Srbije Zoran Kasalović u ime ministra prosvjete Srbije Branka Ružića.

Ćurić je rekao da je zamisao gradskih vlasti da jače povezuju građane Trebinja i Srbije i da tu saradnju podignu na još veći nivo u oblastima obrazovanja, kulture i sporta.

"Hoćemo da razmijenimo iskustva, da izađemo u susret svim ljudima iz ove kategorije da mogu besplatno da se smjeste bilo da je u pitanju neko iz Srbije u Domu učenika u Trebinju ili građani Trebinja i dobrim dijelom Republike Srpske da dođu u Beograd", rekao je Ćurić.

On je naveo oblast zdravstva nije definisana u ovom sporazumu, ali da će nastojati da se pacijenti iz Trebinja, koji treba da idu u Beograd, budu tamo besplatno smješteni dok obave neke od pregleda, te da smatra da će to biti ostvarljivo.

Ćurić je rekao da je grad Trebinje vezan za turizam i da je prvi put zabilježio najveći broj noćenja, odnosno prošle godine čak 180.000, što je za 80 odsto veći broj u odnosu na 2019. godinu.

On je zahvalio i ministru Ružiću i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i svim građanima Srbije koji su ostavili veliki trag u Trebinju, izgrađen je vrtić "Srbija", uloženo u duhovni centar u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog, a trenutno se renovira trebinjski Stari grad, koji će moći da se obilazi i barkom, kao u Veneciji.

"Sve uloženo će uticati na dobrobit svih i još više učvrstiti vezu Srpske i Srbije", rekao je Ćurić.

Državni sekretar Ministarstva prosvjete Srbije Zoran Kasalović je rekao da je zajednički cilj Srbije i Srpske poboljšanje života, rada, profesionalno usavršavanje učenika, jer učenički domovi nisu samo mjesto gdje djeca borave, nego i više od toga, to su mjesta gdje žive, stiču svoja prva iskustva, znanja i potrebu da se profesionalno usavršavaju, što je i jedan od ciljeva grada Trebinje.

On je napomenuo da je ovaj sporazum još jedan u nizu vidova saradnje Srbije i Srpske i da je to jedan od najboljih načina saradnje, prije svega između mladih ljudi, koji su kreativni, ambiciozni i koji su budućnost i garant boljih veza.

"Nadam se novim susretima sa novim mogućim opcijama saradnje u budućem periodu, ovo značajno doprinosi kvalitetu rada i života učenika i studenata", rekao je Kasalović.

Direktor Učeničkog centra Beograd Ljubiša Antonijević rekao je da je ovo izuzetno važan dan, te zahvalio Trebinju za spremnost i podršku u proteklom periodu.

On je naveo da Učenički centar Beograd već dugo godina radi na povezivanju i integraciji svih ustanova koji se bave smještajem učenika i studenata na teritoriji Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Federacije BiH, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije.

"Ovo je za nas veoma važno, jer prvi put pravimo saradnju sa ustanovnom iz naše bratske Republike Srpske. Naše zadovoljstvo će biti vrlo veliko. Imaćemo priliku da imamo mnogo veću saradnju nego do sada", rekao je on, te podsjetio da Srbija i Srpska funkcionišu na osnovu Sporazuma o paralelnim vezama.

On je naveo da Učenički centar Beograd ima pet smještajih jedinica na području Beograda, i šestu na Kopaoniku, te da je prepoznao Trebinje kao budući grad turizma.

Direktor Doma učenika Trebinje Miro Gredo je rekao da je ovo još jedan dokaz da Drina zaista spaja, te da je ovo nastavak saradnje sa republičkog nivoa i da je Srbija mnogo doprinijela podrškom Trebinju.

"Ovo će biti mnogo značajno za sve učenike prije svega. Zamislite kada djeca koja borave u Domu učenika u Trebinju, koje ima pruža mnogo veće mogućnosti nego sredine iz kojih dolaze, dođu u Beograd, kakva će to biti širina u njihovim očima", rekao je Gredo, dodajući da će i korist imati i zaposleni u obrazovnim ustanovama.

Prema tekstu sporazuma, strane potpisnice uspostavljaju međusobnu saradnju koja će doprinijeti razvoju i unapređenju rada institucija, te pružanju mogućnosti za realizaciju zajedničkih interesa, kako bi saradnja bila korisna za sve strane.

To podrazumijeva organizovanje zajedničkih edukativnih sadržaja u oblasti kulture, sporta i vaspitno-obrazovnih djelatnosti, razmjenu iskustava o vaspitnom radu sa učenicima, saradnji u oblasti edukacije i slobodnih aktivnosti učenika i studenata.

Podrazumijeva i zajedničko organizovanje i učestvovanje zaposlenih u sastancima, konferencijama i drugim oblicima profesionalne edukacije i stručnog usavršavanja, kao i sve druge oblike saradnje koji imaju za cilj podsticanje kulturne i obrazovne razmjene između strana.

Nakon potpisivanja ovog protokola u Pres-centru Udruženja novinara Srbije predstavljen je projekat "Hercegovačka kuća", o kojem su govorili gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i direktor Agrarnog fonda Trebinja Veselin Dutina.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji organizaciono i finansijski je pomoglo prezentaciju projekta "Hercegovačka kuća".

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: