Udruženje 'Sveta Petka' iz Bileće organizovalo osmomartovsku humanitarnu akciju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Udruženje 'Sveta Petka' iz Bileće organizovalo osmomartovsku humanitarnu akciju

Izvor: Radio Trebinje | Datum:04.03.2023.

Udruženje žena oboljelih od raka dojke „Sveta Petka“ iz Bileće danas je na Trgu slobode u Trebinju organizovalo osmomartovsku humanitarnu akciju „Jedan cvijet za puno nade“, u cilju prikupljanja sredstava za rad novoformiranog udruženja, koje broji više od 40 članica.

Članice Udruženja će do 14 časova dijeliti ruže, a zainteresovani građani će, shodno mogućnostima, biti u prilici da daju novčani prilog.

„Udruženje je zvanično formirano u oktobru prošle godine, ovo je naša prva humanitarna akcija, kako bismo prikupili sredstva za rad i pomogli našim članicama koje se bore sa ovom opakom bolešću. Svaka od nas treba otići na redovne kontrole, pojedine nalaze ne možemo uraditi u Bolnici i Domu zdravlja, pa ih moramo platiti u privatnim laboratorijama. Ranije smo morali ići i do Banjaluke i Beograda, a sada imamo obezbijeđene besplatne ultrazvučne preglede i mamografiju u Bolnici Trebinje, kod dr Kolaka, što nam puno znači“, kaže Nataša Savić, osnivač udruženja.

Kao neko ko se i sam bori sa ovom sve prisutnijom bolešću, Savić savjetuje ženama da idu na redovne preglede.

„Upravo je jedan od naših glavnih ciljeva prevencija karcinoma dojke kroz obavezne i besplatne preglede, ali i da šira javnost čuje sa kakvim problemima se borimo. Ja sam oboljela 2015. godine, napipala sam kvržicu, najprije nisam posumnjala na karcinom jer sam dijabetičar, pa sam najprije pomislila da su promjene time uzrokovane, ali sam, ipak, otišla na pregled. Sve žene treba da se redovno pregledaju, ne treba da se ustručavaju, uvijek je bolje otići danas nego sutra“, ističe Savić.

Prilikom osnivanja udruženja, dodaje, finansijski su im pomogli bilećki privatnici.

„Treba da dobijemo kancelariju u zgradi opštine, obećana su nam i budžetska sredstva. Imamo u planu da uspostavimo saradnju i sa Udruženjem 'Nada' iz Trebinja i sličnim udruženjima, a humanitarnu akciju, u susret Danu žena, organizovaćemo širom istočne Hercegovine“, navodi Savić.

Kutije za dobrovoljne priloge do 9. marta biće postavljene u „Tropik“ i „Kort“ marketima naše regije.

Humanitarni prilog za pomoć ženama oboljelim od raka dojke može se uplatiti i na žiro račun u NLB banci broj 5620088178077669.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: