Prva sesija - Vladika Teodosije: Atanasije je imao božansku ljubav za sve ljude | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prva sesija - Vladika Teodosije: Atanasije je imao božansku ljubav za sve ljude

Izvor: Radio Trebinje | Datum:10.03.2023.

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje priređen je prvi od tri večernja razgovora sjećanja na vladiku Atanasija, pod nazivom „Znak preporečni“ na kojem su govorili: Episkop Raško-prizrenski Teodosije, sveštenici Milovan Glogovac i Blagota Vasiljević i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije istakao je tokom sesije da je blaženopočivši vladika Atanasije toliko pružio svima, da mu se nikada ne može uzvratiti ljubav i znanje koje je dao nesebično.

On je dodao da je njegova velika sreća i privilegija da je na Bogoslovskom fakultetu sreo vladike Atanasija i Amfilohija, te da je upijao svaku njihovu riječ i pokret.

Vladika Teodosije je rekao da je vladika Atanasije bio potpuno jednostavan spolja, a krasan i složen iznutra, te da je na njegovim predavanjima i liturgijama koje je služio primijetio njegovu dubinu i veličinu.

"Kako je bio jednostavan spolja, bio je krasan i složen iznutra, duhom, umom i celim svojim bićem. Ono što sam video kod njega i što mi je kasnije značilo mnogo u životu, je njegova nesebičnost u svemu. Sve što je znao i imao, hteo je da podeli sa drugima. On nas je vaspitavao u svakom pogledu. Jednom rečju, ako bi mogao da kažem šta sam u njemu najviše sagledao to je njegova božanska ljubav koja se svim ljudima daje izobilno", naveo je vladika Teodosije.

Sveštenik Milovan Glogovac je istakao da je blaženopočivšeg umirovljenog vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija upoznao u manastiru Rakovica 1957. godine kada je vladika bio peti razred bogoslovije, a družili su se do kraja njegovog života.

"Slušao sam te divne besede, propovedi, veliku neiscrpnu borbu za srpski narod i njegov opstanak na ovim prostorima. Doživeo sam ga kao velikog prijatelja srpskog naroda i žrtvu da ono što je najbitnije, najbolje, najplemenitije u ovom narodu, umnoži i očuva za generacije koje dolaze", naveo je Glogovac.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović je istakao da je suštinsko obilježje blaženopočivšeg vladike Atanasija njegova težnja ka Hristu.  

"U ovom našem profanom svijetu u kome se kretao suština njegove ličnosti je sloboda, istina i ljubav. To su temeljne njegove vrijednosti. Svo njegovo djelovanje je bilo humanitarno, bogoslužbeno. Grandiozna je njegova teološka misao koja će ostati zabilježena u hrišćanskom svijetu kao veličanstven dodir sa Bogom", rekao je Davidović.

 

Drugog dana programa, sutra, od 18 časova u Kulturnom centru Trebinje biće predstavljen zbornik radova, tada jeromonaha Atanasija Jevtića "Od Omege do Alfe", te drugi po redu razgovor "Hristos zemlja Živih".

U subotu, 11. marta, u Sabornom hramu u Trebinju jutrenje sa parastosom biće služeno od 8 časova, a Sveta arhijerejska liturgija od 9 časova.

U 17 časova u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba slika "Slike iz podzemlja: likovi Dostojevskog", a od 18 časova biće održano i predstavljanje drugog toma Monografije naše Episkopije "Istorija Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske".

Program posljednjeg dana, ali i cjelokupnog događaja, biće zaključen trećim razgovornim sjećanjem "Zagrljaj Svetova".

Trodnevnu manifestaciju „Sjećanje na vladiku Atanasija“, povodom dvije godine od njegovog upokojenja, organizuju Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i njena novoosnovana Zadužbina vladike Atanasija.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije upokojio se 4. marta 2021. godine u Trebinju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: