U Nevesinju predstavljen novi pravilnik o podsticajima u poljoprivredi | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Nevesinju predstavljen novi pravilnik o podsticajima u poljoprivredi

Datum:24.04.2015.

Predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, iz Područne jedinice Trebinje, održali su danas u Velikoj sali opštine Nevesinje prezentaciju Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2015. godinu.

Pravilnikom su propisani uslovi koje moraju da ispunjavaju pravna i fizička lica za ostvarivanje  prava na novčane podsticaje, postupci za njihovo ostvarivanje, vrste, visina i način isplate novčanih podsticaja, obaveze koje mora da ispuni korisnik nakon primanja novčanih podsticaja, kao i potrebna dokumentacija i obrasci.

Rukovodilac Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Trebinje Borislav Milivojević,  rekao je da u odnosu na prošlu godinu nema značajnijih promjena u pravilniku, osim kad su u pitanju podsticaji za kvalitetno priplodne junice u čistoj rasi.

- Donošenjem novog zakona o stočarstvu, svi stočari koji imaju junice u čistoj rasi  mogli bi ostvariti pravo na podsticaj – naglasio je Milivojević.

On je dodao da je ovogodišnji budžetnamijenjen podsticajima ostao na nivou prošlogodišnjeg i iznosi 60 miliona. Pojasnio je da poljoprivredni proizvođači ostvaruju podsticaje na osnovu tri grupe mjera, a to su podrška tekućoj proizvodnji, podrška dugoročnom razvoju i interventne mjere.

- Najveći dio sredstava i ove godine ide za podršku tekućoj proizvodnji, odnosno  stočarstvu kroz premije za mlijeko, koja su ostala na prošlogodišnjem nivou – istakao je Milivojević.

Ono je rekao da će se prema ovogodišnjem Pravilniku obračun podsticajnih sredstava vršiti na osnovu poređenja podataka koje su poljoprivredni proizvođači prijavili u APIF – u i na dan obračuna. Apelovao je na proizvođače da do 15. maja izvrše obavezu redovnog ažuriranja podataka, kako bi ostvarili pravo na podsticajna sredstva.


Izvor: Radio Nevesinje


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: