Fond PIO: Apel osiguranicima za pribavljanje potvrde staža iz inostranstva | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Fond PIO: Apel osiguranicima za pribavljanje potvrde staža iz inostranstva

Izvor: RTRS | Datum:03.04.2023.

Fond PIO Republike Srpske svim osiguranicima koji imaju navršenog staža osiguranja u inostranstvu, a 2023. i narednih godina ispunjavaju uslove za starosnu penziju u pogledu godina života, upućuje apel da podnesu zahtjev za pribavljanje potvrde staža iz inostranstva putem Fonda, saopšteno je iz Fonda PIO.

Zahtjev za potvrdu staža osiguranik, u pravilu, podnosi u poslovnici Fonda PIO prema mjestu prebivališta ili nadležnoj Filijali Fonda, navodi se u saopštenju.

- Značaj potvrde staža je veliki zbog toga što je potvrda o stažu odnosno dijelu staža navršenom u inostranstvu, koji se sabira sa stažom ostvarenim na području Srpske i BiH, ključna činjenica na osnovu koje se odlučuje o pravu na penziju kao i visini penzije, pri čemu svaki nosilac osiguranja odlučuje o pravu, odnosno obimu prava, na osnovu penzijskog staža ostvarenom na svom području - ističu iz Fonda PIO.

Iz Fonda PIO napominju da je "blagovremeno pribavljanje potvrde staža bitno i zbog toga što je za njeno pribavljanje najčešće potreban duži vremenski period, od najmanje dva-tri mjeseca do godinu dana, pa čak i mnogo duže, zavisno od države do države".

- Najviše potvrda staža za osiguranike Fond PIO Srpske potražuje od država nastalih na području bivše SFRJ, odnosno iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, potom Austrije, Njemačke, Italije, Francuske, skandinavskih zemalja i drugih. Koliko je potvrda staža bitan dokumenat svjedoči i činjenica da je od 3.438 zahtjeva u radu kod Fonda na dan 31. marta 2023. godine bilo 1.850 ili 53,81 odsto kod kojih se potražuje potvrda staža, te je postupak bez toga nemoguće okončati - precizirali su iz Fonda PIO.

Pribavljanje potvrde staža kao i obezbeđenje druge dokumentacije i podataka bitnih za postupak odlučivanja o pravu propisan je i odredbom člana 107. Zakona o penzijskom i inalidskom osiguranju, navodi se u saopštenju.

- Ta odredba definiše da je stručna služba Fonda obavezna da preduzme sve neophodne mjere i radnje da osiguranik u godini prije ispunjenja uslova za starosnu penziju u pogledu godina života, kompletira i ažurira podatke matične evidencije na osnovu kojih se rješava o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i podatke o penzijskom stažu navršenom u drugim državama - poručuju iz Fonda PIO.

Iz Fonda PIO apeluju na osiguranike koji u 2023. i narednih godina ispuljavaju uslove za starosnu penziju da se odmah obrate Fondu PIO i podnesu zahtjev za potvrdu staža navršenom u inostranstvu u prethodnom periodu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: