Unapređenje rodno odgovornog budžetiranja za 12 gradova i opština | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Unapređenje rodno odgovornog budžetiranja za 12 gradova i opština

Izvor: Radio Trebinje | Datum:04.04.2023.

Dvanaest gradova i opština iz BiH danas je u Sarajevu potpisalo memorandume o razumijevanju sa kancelarijom organizacije ’UN žene ’ u BiH s ciljem unapređenja rodno odgovornog budžetiranja i upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou.

Memorandume, u trajanju od dvije godine, potpisali su predstavnici gradova i opština Banjaluka, Bosanska Krupa, Centar Sarajevo, Istočna Ilidža, Lukavac, Mostar, Prijedor, Prnjavor, Srbac, Tešanj, Travnik i Trebinje.

Time će ovih 12 gradova i opština raditi na sprovođenju konkretnih mjera kako bi unaprijedile kreiranje, sprovođenje i praćenje budžeta koji jednako odgovaraju potrebama žena i muškaraca, saopšteno je iz organizacije ’UN žene ’.

’Upravo na lokalnom nivou budžeti imaju mogućnost da adresiraju različite potrebe žena i muškaraca na pravi način. Rodno odgovorno budžetiranje na lokalnom nivou pomaže da se resursi rasporede tamo gdje su potrebni kako bi ojačali žene i unaprijedili rodnu ravnopravnost ’, rekao je predstavnik organizacije ’UN žene ’ David Saunders.

Regionalni stručnjak za rodno odgovorno budžetiranje iz organizacije ’UN žene ’ Ermira Lubani rekla je da dobro dizajnirani budžeti sa rodnom perspektivom mogu unaprijediti efikasnost i ravnopravnost cjelokupnog budžetskog procesa na lokalnom nivou, što će dovesti do boljeg korištenja resursa i boljeg upravljanja, te obezbijediti inkluzivni lokalni ekonomski rast i razvoj.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković istakao je da Trebinje u trasiranju svog razvoja vidi rodno odgovorno planiranje kao sastavni element svih javnih politika, jer postizanje ciljeva održivog razvoja ne može biti bez eliminacije svih oblika diskriminacije žena.

Memorandumi su potpisani u okviru regionalnog projekta ’Transformativno finansiranje za rodnu ravnopravnost: Ka transparentnijem, inkluzivnijem i odgovornijem upravljanju na Balkanu ’, koji finansira Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju Sida, a realizuje organizacija ’UN žene ’.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: