U Trebinju sutra počinje vakcinacija protiv HPV virusa za djecu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Trebinju sutra počinje vakcinacija protiv HPV virusa za djecu

Izvor: nezavisne | Datum:06.04.2023.

 

TREBINJE - Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa /HPV/ za djecu počeće sutra u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Trebinje, izjavila je epidemiolog ove zdravstvene ustanove Jelena Durić.

 
Prema njenim riječima, prva grupa dječaka i djevojčica uzrasta od 11 do 14 godina vakcinisaće se u Higijensko-epidemiološkoj službi tokom sutrašnjeg dana.

Prema njenim riječima, vakcinacija protiv HPV virusa je besplatna za dječake i djevojčice uzrasta od 11 do 14 godina, kao i za djecu koja će u prvoj polovini 2023. godine napuniti 15 godina.

Durićeva je navela da se zakazivanje za vakcinaciju vrši u Higijensko-epidemiološkoj službi od 7.00 do 14.000 časova na broj telefona 059/240-693, a sve informacije o vakcini se mogu dobiti i kod porodičnih ljekara i pedijatara, ginekologa.

"Humani papiloma virusi su izazivači infekcije koja može da dovede do karcinoma grlića materice, rodnice, muškog polnog organa, anusa, te karcinoma grla kod muškaraca i žena kao i genitalne bradavice kod oba pola. Devetovalentna vakcina protiv HPV virusa koja se koristi u Republici Srpskoj štiti od infekcije HPV tipovima šest, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58, a to su tipovi koji izazivaju 90 odsto karcinoma grlića materice i genitalnih bradavica", rekla je Durićeva.

Durićeva je navela da je vakcinacija protiv HPV virusa preporučljiva i za osobe starije od navedenog uzrasta, s tim što će njima biti dostupna komercijalna vakcina, a vakcinacija će se vršiti posredstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: