Preventivni pregledi ključni u očuvanju zdravlja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Preventivni pregledi ključni u očuvanju zdravlja

Izvor: Radio Trebinje | Datum:07.04.2023.

Dom zdravlja Trebinje, Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica, Crveni krst i Grad Trebinje, danas su, povodom Svjetskog dana zdravlja, na Trgu slobode, organizovali besplatno mjerenje šećera u krvi, krvnog pritiska, indeksa tjelesne mase, procjenu rizika od dijabetesa tipa 2 i savjetovanja i podjelu promotivnog materijala za zainteresovane građane.

Maja Mićunović, direktor Doma zdravlja Trebinje je istakla da je ovo tradicionalna aktivnost, koja se realizuje svake godine povodom 7. aprila. Moto ovogodišnje kampanje povodom Svjetskog dana zdravlja je „Zdravlje za sve“.

„Organizujemo sve ove aktivnosti u cilju ranog otkrivanja i sprečavanja širenja bolesti“, navela je ona.

Nada Bijedić, predsjednik Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje kaže da su upravo ovakve aktivnosti značajne za rano otkrivanje dijabetesa i ostalih bolesti. Ističe da je dijabetes u alarmantnom porastu na području Trebinja, a obolijevaju najčešće osobe starije životne dobi, pretežno oni sa prekomjernom težinom.

„Apelujem na građane da vode računa o svom zdravlju, da redovno dolaze na preventivne pretrage, jer dijabetes ne boli, on je tihi ubica, kada zaboli-kasno je. Zahtijeva veliku pažnju svih društvenih aktera. Za prevenciju i komplikacije dijabetesa, najvažnija je edukacija. Veoma je važno preventivno djelovati na faktore rizika za dijabetes tipa 2“, ističe ona.

Svjetska zdravstvena organizacija, počela je da obilježava 7. april kao Svjetski dan zdravlja 1950. godine, s ciljem podizanja svijesti o određenoj, prioritetnoj zdravstvenoj temi.

Tokom posljednjih 50 godina, obrađene su brojne teme poput mentalnog zdravlja, zdravlja majki i djece te klimatskih promjena, a ove godine pažnja je usmjerena na zdravlje muškaraca.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: