GKUD „Alat Svislajon“ priredio reviju narodnih nošnji | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

GKUD „Alat Svislajon“ priredio reviju narodnih nošnji

Izvor: Radio Trebinje/ A.S. | Foto: Radio Trebinje/ P.M. | Datum:08.04.2023.

U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je priređena revija narodnih nošnji iz fundusa Gradskog kulturno-umjetničkog društva „Alat Svislajon“ iz Trebinja na kojoj su članice ovog društva predstavile više od dvadesetak žeskih narodnih nošnji iz Hercegovine, kao i iz zemalja zapadnog Balkana.

Umjetnički direktor GKUD „Alat Svislajon“ iz Trebinja Borko Ćorluka rekao je da su na reviji prikazani svi ženski kostimi koji postoje u fundusu društva.

„To su sve zemlje Balkana,čiji dio koreografija ne igramo, ali postoji njihova nošnja i želimo da ih prikažemo. Izuzetna mi je čast što su svi modeli na večerašnjoj reviji članice ansambla 'Alat', a nekada u budućnosti želimo da odradimo mješovitu kostimiranu reviju sa muškom i ženskom nošnjom“, rekao je Ćorluka.

Božana Đuzelović, viši kustos-etnolog u Muzeju Hercegovine Trebinje kaže da su večeras prikazane, između ostalog, dvije od narodnih nošnji koje su se nosile u Hercegovini krajem 19. i početkom 20. vijeka.

„Prikazana je i nevestinska nošnja iz Popovog polja koja se nosila u 19. vijeku. Zahvaljujući Kulturno-umjetničkom društvu 'Alat' koji su prije nekoliko godina napravili rekonstrukciju publika je imala priliku da vidi kako se oblačila nevesta i posebno oglavlje koje su nosile, a to je ilustracija srednjovjekovnih vladarskih kruna“, rekla je Đuzelović.

Umjetnički direktor Akademskog kulturno-umjetničkog društva „Lola“ iz Beograda Velimir Agovski ističe da je narodna nošnja nezaobilazan dio narodne tradicije, te da se aktefakti koji se prenose sa koljena na koljeno trebaju čuvati i pokazati narodu, da vide šta je bitan segment očuvanja etnosa jednog naroda.

„Hercegovačka nošnja je specifična po tome što je dugi niz godina preživljavala malo promjena, i kada uzmete hercegovačku narodnu nošnju vidite bogatstvo rada na toj nošnji bez obzira da li je muška ili ženska, vidite filozofiju života naroda, koji kad je oblačio htio da pokaže ne samo šta ima na sebi, nego i kakvi su ljudi i na koji način to nose“, dodao je Agovski.

Revija narodnih nošnji iz fundusa Gradskog kulturno-umjetničkog društva „Alat Svislajon“ iz Trebinja prikazana je u okviru kulturne manifestacije „Dučićev dan“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: