Prva faza završena, korisnici do ljeta u novom Dnevnom centru | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prva faza završena, korisnici do ljeta u novom Dnevnom centru

Izvor: radio trebinje | Datum:10.04.2023.

Prva faza izgradnje Dnevnog centra za djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju u Trebinju je završena, u toku je postepeno opremanje, a do početka jula očekuje se da će članovi Udruženja roditelja, djece i omladine sa poteškoćama u razvoju "Sunce nam je zajedničko" useliti u novi objekat, izjavio je Srni izvršni direktor ovog udruženja Mijat Šarović.

Šarović je rekao da prva faza radova podrazumijeva kompletan završetak spoljašnjeg izgleda objekta i unutrašnjosti donjeg sprata površine 460 metara kvadratnih.

"Predviđen je za tri cjeline - rano otkrivanje, individualne tretmane za djecu mlađeg uzrasta, drugi dio se odnosi na dnevno zbrinjavanje djece i omladine sa težim psihofizičkim smetnjama, a treći na program radne terapije lica sa invaliditetom i njihovo zapošljavanje kroz radionice u centru", rekao je Šarović.

On je naveo da je nedavno uspostavljena još jedna radionica kroz projekat koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj /USAID/ uz podršku UNICEF-a, u okviru kojeg je nabavljena CNC mašina gdje će se proizvoditi suveniri.

Šarović je podsjetio da je izgradnja Dnevnog centra počela prije četiri godine, navodeći da je grad Trebinje obezbijedio lokaciju u centru, istakavši da je to dokaz da se osobama sa invaliditetom pristupa na human, empatijski i civilizacijski način.

On je napomenuo da su Udruženje "Sunce nam je zajedničko" i grad Trebinje u partnerstvu krenuli u dalje aktivnosti, da su na donatorskoj večeri prikupljena sredstva za projektnu dokumentaciju.

"Plan je bio da se u tom novom dnevnom centru koji ima površinu od 850 metara kvadratnih, organizuju svi sadržaji koji su potrebni za život i usluge koji se odnose na djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju", rekao je Šarović.

On je naveo da su u okviru humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović 2019. godine koja je bila namijenjena izgradnji dnevnih centara u Trebinju i Banjaluci skupljena sredstva od milion i 254.000 KM, od čega je 627.000 KM namijenjeno izgradnji Dnevnog centra u Trebinju.

Šarović dodaje da je grad preuzeo obavezu da rukovodi cijelim procesom gradnje Dnevnog centra, da je raspisao tender za izgradnju i izabrao građevinsku firmu iz Banjaluke koja je bila najpovoljnija, a koja se kasnije zbog njihovih finansijskih problema povukla iz projekta.

"Nakon toga grad je sporazumno raskinuo ugovor sa tom firmom i ponovo raspisao konkurs gdje je za izvođača radova izabrana firma `Porobić` iz Trebinja. Ona je 30. septembra 2022. godine završila prvu fazu radova, koja podrazumijeva kompletan završetak vanjskog izgleda objekta i unutrašnjosti donjeg sprata", rekao je Šarović.

On je dodao da je gornji sprat ostavljen za nove programe koje planiraju sprovesti u budućnosti.

Udruženje roditelja djece i omladine sa poteškoćama u razvoju "Sunce nam je zajedničko" broji oko 150 članova, pruža cijeli niz usluga, počev od ranog otkrivanja, individualnih i grupnih tretmana, a sa korisnicima rade stručna lica koji pružaju besplatne usluge i brinu o njihovim potrebama.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: