RADIONICA O BEZBJEDNOM POSLOVANJU U DIGITALNOM OKRUŽENJU | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

RADIONICA O BEZBJEDNOM POSLOVANJU U DIGITALNOM OKRUŽENJU

Izvor: SRNA | Datum:12.04.2023.

 

TREBINJE - Cilj današnje radionice u Trebinju o temi "Bezbjednost poslovanja u digitalnom okruženju" jeste da se ukaže na opasnost u kojoj se potencijalno mogu naći preduzeća i korisnici interneta u vezi sa visokotehnološkim kriminalom, izjavio je predsjednik trebinjske Područne privredne komore Veselin Savić.
"Digitalni svijet i digitalna transformacija su česte teme u poslovnom i privatnom životu, mnogo toga se odvija na internetu. Veliki je tempo promjena i veliki su potencijali za različite vrste prevare, a posebno su tim vrstama opasnosti izložena mala i srednja preduzeća koja nemaju kapacitet da se pripreme za takve stvari", rekao je Savić novinarima.

Načelnik Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Olivije Zimonja rekao je novinarima da je današnja tema predavanja važna s obzirom na učestalost i pojavne oblike ugrožavanja privrednih subjekata u Republici Srpskoj.

"Danas je akcenat stavljen na najmanje dva pojavna oblika, to su ransover koji ima ozbiljne finansijske posljedice, ali i o kada je riječ i ličnim podacima i informacijama, te o raznim vrstama prevara kao što su presretanje", naveo je Zimonja.

On je rekao da godišnje u Srpskoj postoji na desetine slučajeva napada ransoverom, a posljedice su zaključavanje podataka korisnika, onemogućavanje rada, krađa i zloupotreba podataka, ali i traženje otkupnine za otključavanje tih podataka, što prouzrokuje znatnu finansijsku štetu za privredne subjekte i fizička lica.

Prema njegovim riječima, potrebno je u kontinutietu raditi na upoznavanju sa pojavnim oblicima i informisanju korisnika, ali i ulaganju u opremu i programska rješenja.

Zimonja kaže da je stopa rasvijetljenosti ovog vida kriminaliteta u Republici Srpskoj zadovoljavajuća.

Radionicu je organizovao MUP Srpske u saradnji sa Područnom privrednom komorom Trebinje s ciljem podizanja svijesti o opasnostima u digitalnom svijetu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: