Evo kolike su kazne ako mimo zakona izdajete STAN NA DAN | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Evo kolike su kazne ako mimo zakona izdajete STAN NA DAN

Izvor: Srpska.info | Datum:12.04.2023.

U Srpskoj je tokom prošle godine sprovedeno 30 kontrola objekata koji se bave izdavanjem po principu „stan na dan“, a u pet slučajeva utvrđene su nepravilnosti.

Na osnovu toga, izdata su tri inspekcijska rješenja i tri prekršajna naloga u iznosu od 1.500 KM.

U Inspektoratu Srpske naglašavaju da je u suzbijanju neregistrovanog iznajmljivanja stanova ostvaren vidan napredak.

 
– Prema posljednjim podacima APIF-a, u Srpskoj je prijavljeno više od  1.400 objekata koji pružaju ovu uslugu. Na osnovu ovih rezultata, možemo reći da su ostvareni značajni pomaci – kažu za Srpskainfo u Inspektoratu RS.

Podsjećaju da je od 2018. tržišna inspekcija je na osnovu reklama i oglasa o izdavanju apartmana i soba, po principu „stan na dan“, započela s pojačanim nadzorom subjekata koji su oglašavali ove usluge.
– Naime, fizičko lice može da obavlja ugostiteljske usluge smještaja u apartmanu, kući za odmor i sobi za iznajmljivanje, bez registracije, kod nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, ali pod uslovom da zaključi ugovor o pružanju usluga s turističkom organizacijom, turističkom agencijom ili drugim pravnim licem koje obavlja ugostiteljsku ili turističku djelatnost kao pretežnu djelatnost – objašnjavaju u Inspektoratu RS.

Fizičko lice koje pruža ove usluge dužno je da ugovor o pružanju usluga dostavi APIF-u radi njegovog evidentiranja. Takođe, obavezno je da ispoštuje i obaveze definisane propisima iz poreske oblasti.

Zakonom o ugostiteljstvu propisana je kazna za fizičko lice od 500 KM ako pruža usluge iznajmljivanja smještaja suprotno zakonu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: