Vladika Dimitrije služio večernje u Sabornom hramu u Trebinju sa iznošenjem plaštanice | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vladika Dimitrije služio večernje u Sabornom hramu u Trebinju sa iznošenjem plaštanice

Izvor: Radio Trebinje | Datum:14.04.2023.

Jedna kapljica krvi Spasitelja dovoljna je da cijeli svijet nanovo stvori, rekao je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije nakon što je služio večernje u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju sa iznošenjem plaštanice.

"Ovo što je Spasitelj uradio više je nego stvaranje kad je stvorio čovjeka. Time mu je dao biće, ovim sada što je započeo svojom smrću, a nastavio Vaskrsenjem, dao mu je vječno biće, vječni život", rekao je vladika Dimitrije.

On je naglasio da je Bog pokazao svoju slavu tako što se od svoje slave razotkrio i obukao ljudsko smrtno tijelo, da bi ljude probudio iz sna, da bi viđeli da je on taj koga ljudska duša očekuje.

Plaštanica, koja simbolizuje platno u koje je Isus Hristos umotan nakon skidanja sa krsta i na njoj je prikazano Hristovo polaganje u grob, položena je na posebno ukrašen sto ispred oltara, nakon čega su je vjernici cjelivali.

Na Veliki petak se u pravoslavnim crkvama ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem dijelova Jevanđelja o događajima u dane stradanja.

U Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg večeras će u 19.00 časova biti služeno statije sa ophodom oko Hrama. Sveta liturgija će sutra, na Veliku subotu, biti služena u 8.30 časova.

Na Vaskrs će u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju liturgija biti služena u 6.00 časova, a prethodno će vaskršnje jutrenje i formirana litija oko Hrama.

Na Vaskršnji poneđeljak i utorak biće služeno praznično jutrenje u 8.00 časova, Sveta liturgija u 9.00 i praznično večernje u 19.00 časova.

Vaskršnje liturgije biće služene i u ostalim hramovima Srpske pravoslavne crkve u Hercegovini.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: