SAMARDŽIĆ: INTEGRISATI DIJASPORU U PRIVREDNI RAZVOJ BERKOVIĆA | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

SAMARDŽIĆ: INTEGRISATI DIJASPORU U PRIVREDNI RAZVOJ BERKOVIĆA

Izvor: SRNA | Datum:19.04.2023.

Dijaspora je do sada podržala dva projekta u Berkovićima i cilj je integrisati je u privredni razvoj i društveni život ove opštine, rekao je Srni zamjenik načelnika opštine Bojan Samardžić.
Samardžić je rekao da je dijaspora do sada podržala dva projekta u Berkovićima - mini-siranu porodice Kuljić i asfaltiranje dijela saobraćajnice Berkovići-Dabrica, te dodao da su neke od oblasti u kojima bi mogla da pruži podršku opštini turizam, kao i prenos znanja u različitim oblastima.

On je istakao da je opština Berkovići prošle godine formirala Savjet za saradnju sa dijasporom čiji je cilj uključivanje dijaspore u privredni razvoj Berkovića.

Samardžić je rekao da su zadaci Savjeta za saradnju sa dijasporom mapiranja i izrade baze podataka o licima koja su porijeklom iz Berkovića, a žive van granica BiH, te uspostavljanje komunikacionih kanala sa dijasporom, definisanje područja u kojem je moguća najveći pozitivan uticaj dijaspore i slično.

"Želimo da kreiramo komunikacione kanale da bi dijaspora imala jednu adresu na kojoj će dobiti sve relevantne informacije, a s druge strane opštinska uprava uvid u investicioni potencijal dijaspore, mogućnosti saradnje sa javnim i privatnim sektorom opštine Berkovići i slično", naveo je Samardžić.

On je dodao da je opština aplicirala za USAID-ov projekat "Dijaspora invest" i čeka rezultate, od čega će zavisiti da li će taj posao raditi uz tehničku i finansijsku podršku ili samostalno, oslonjena na vlastite resurse.

"Cilj Savjeta je da iskoristimo sve potencijale dijaspore, da ih mapiramo, postoji veliki potencijal, jer je mnogo više stanovnika u dijaspori nego što ima stanovništva u Berkovićima. Želimo da brojnu dijasporu integrišemo u privredni i društveni život Berkovića", naglasio je Samardžić.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: