Promovisana knjiga 'Otac Simeon' autora Radenka Kojovića | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Promovisana knjiga 'Otac Simeon' autora Radenka Kojovića

Izvor: Radio Trebinje | Datum:19.04.2023.

U Narodnoj biblioteci Trebinje večeras je održana promocija knjige „Otac Simeon“ autora Radenka Kojovića.

Knjiga je izdata 2022. godine u izdanju SPKD „Prosvjeta“ Berkovići, a sadrži sjećanja, priče, pisma i prepiske, arhivsku građu, fotografije i druge dokumente koji svjedoče o životu i djelu Slobodana Biberdžića, odnosno oca Simeona, blaženopočivšeg arhimandrita manastira Dobrićevo.

 

Kojović kaže da je slučajno došao do spisa, vezanih za život oca Simeona, kojeg je i lično poznavao, a od kojih je nastala ova knjiga.

 

On je podsjetio da se otac Simeon zamonašio sa 17 godina te da je cijelog života ostao duboko vjerujući.

 

U Dugom svjetskom ratu otac Simeon je izgubio gotovo cijelu porodicu, a i njegov životni put bio je stradalnički. Uprkos tome u srcu popa Sloba, kako su ga Hercegovci zvali, bilo je mjesta samo za istinsku vjeru, ljubav i dobru volju među ljudima.

 

"Ta njegova smirenost, da nikoga ne osudi, čak je na suđenju ubicama njegovih roditelja rekao 'Neka im Bog sudi, ja im neću suditi', rekao je Kojović.O knjizi „Otac Simeon“ pored autora govorili su i recenzenti Radomir Ćuk i Đorđe Dabarčić.

 

Ćuk je istakao da je oca Simeona upoznao prije 70 godina kao popa Sloba u Stocu.

 

"Lako sam ga primijetio jer je bio vanzemaljski, tada je malo bilo popova, a još manje u svečanim odeždama. On je imao izvanrednu figuru, neobičnu mušku ljepotu i blagost. Mi djeca kad bi ga sretali u ulici, uvijek smo se okretali za njim, jer nam se činilo da on lebdi", rekao je Ćuk.

 

On je dodao da je značajno što je Kojović uspio da skupi i poveže brojne spise i dokumente o životu oca Simeona u ovu knjigu, da se ne bi izgubili.

 

Upokojio se 2009. godine i sahranjen je u Crkvi Svetog Georgija u kompleksu manastira Dobrićevo.

 

Knjiga "Otac Simeon" ranije je promovisana u Berkovićima, Bileći, Ljubinju i Gacku.

 

 

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: