Potpisan Memorandum o saradnji između Karitasa i Grada Trebinja u okviru projekta RAST | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Potpisan Memorandum o saradnji između Karitasa i Grada Trebinja u okviru projekta RAST

Izvor: Grad Trebinje | Datum:20.04.2023.

U Mostaru je održana ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Karitasa Švajcarske i sedam opština/gradova iz Hercegovine. Memorandum se odnosi na partnerstvo u okviru projekta „Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u Bosni i Hercegovini – RAST”. U ime Grada Trebinja Memorandum je potpisao zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković, a događaju je prisustvovao i direktor Razvojne agencije Trebinje Bojan Benderać.

Kreiranje novih radnih mjesta kroz sistemski razvoj

Karitas Švajcarske zajedno sa partnerskom organizacijom Udruženje za preduzetništvo LiNK- Mostar realizuje trogodišnji projekat – RAST čija je ukupna vrijednost oko dva miliona švajcarskih franaka. Sedam gradova i opština u Hercegovini (Konjic, Jablanica, Prozor-Rama, Mostar, Stolac, Ljubinje i Trebinje) izabrano je za realizaciju prve faze projekta. Sredstva namijenjena opštinama i gradovima u okviru ove prve faze iznose 250.000 švajcarskih franaka.

“U periodu od 2022. do 2025. godine, u ovih sedam lokalnih zajednica biće investirano oko dva miliona švajcarskih franaka. Možda ovaj iznos zvuči kao mnogo, ali kada se rasporedi na sedam lokalnih zajednica veći je naglasak na kvalitetu nego na kvantitetu. Već smo imali dosta kontakata sa svim uključenim lokalnim samoupravama i sa privatnim sektorom. Ovaj projekat ne stavlja toliko naglasak na neko veliko ulaganje, nego ima za cilj spojiti lokalne samouprave, odnosno zaposlene u lokalnim administracijama sa predstavnicima privatnog sektora u cilju temeljne i konkretne promjene“, istakao je direktor Karitasa Švajcarske. Daniel Bronkal.

Kroz realizaciju projekata radiće se na jačanju lokalnih kapaciteta u više privrednih sektora, poboljšanju dijaloga i koordinaciji između glavnih aktera projekta. Projektom se predviđa ekonomski razvoj ruralnih područja sa ciljem inkluzivnog stvaranja mogućnosti za održivost domaćinstava i kreiranje radnih mjesta kroz sistemski razvoj.

Razvoj tržišnih Sistema (MSD) pristup

Uz finansijsku i stručnu pomoć sedam lokalnih zajednica imaju mogućnost da implementiraju MSD pristup u sektorima turizama, ruralnog turizama, prerade hrane, pakovanja, marketinga, rukotvorina, starih zanata, aromatičnog bilja, IT/mobilnog marketinga, kulturnih i kreativnih industrija, energetske efikasnosti, obnovljivih energija (solarna energija) i recikliranja.

Poseban fokus će biti stavljen na utvrđivanju temeljnih uzroka koji ograničavaju ekonomski razvoj lokalne zajednice i opštu dobrobit, naročito žena, mladih i drugih ranjivih grupa.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: