SKORO 300 ZAHTJEVA ZA SANACIJU ŠTETE OD ZEMLJOTRESA | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

SKORO 300 ZAHTJEVA ZA SANACIJU ŠTETE OD ZEMLJOTRESA

Izvor: SRNA | Datum:21.04.2023.

Na javni poziv za ostvarivanje prava na naknadu štete za sanaciju privatnih objekata oštećenih u prošlogodišnjem zemljotresu u Berkovićima stiglo je 298 zahtjeva, a krajem mjeseca se može očekivati da će podnosioci zahtjeva dobiti novac, izjavio je Srni zamjenik načelnika opštine Bojan Samardžić.


Samardžić je podsjetio da je javni poziv za ostvarivanje naknade za sanaciju objekata oštećenih u zemljotresu otvoren 16. marta i trajao je do srijede, 19. aprila, a pravo na učešće imali su vlasnici svih stambenih objekata oštećenih u zemljotresu.

Prema njegovim riječima, nad 323 privatna objekta je vršena kategorizacija, a vlasnici objekata koji su u trenutku zemljotresa bili nastanjeni imaju pravo na naknadu od 90 odsto iznosa utvrđene štete, dok vlasnici stambenih objekata koji nisu bili nastanjeni imaju pravo na naknadu štete od 45 odsto.

"Komisija koju je imenovao načelnik, u skladu sa odlukom o kriterijumima i načinima raspodjele utroška novčanih sredstava odobrenih od Savjeta ministara za saniranje posljedica zemljotresa, počela je sa radom, vrši obradu svakog zahtjeva, a poslije toga određuje iznos štete", rekao je Samardžić.

On je naveo da se očekuje da će do kraja mjeseca komisija završiti taj posao, te da će novac biti na računima podnosilaca zahtjeva.

Opština Berkovići dobila je od Savjeta ministara milion KM za sanaciju štete od zemljotresa koji je prošle godine pogodio ovu opštinu, od čega će 60 odsto sredstava biti utrošeno na naknadu šteta na objektima u privatnom vlasništvu, a 40 odsto za javne i vjerske objekte.

Zemljotres je nanio veliku štetu na objektima i infrastrukturi, naročito u opštinama Berkoviće, LJubinje i Stolac.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: