SAOPŠTENjE PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ISTOČNO NOVO SARAJEVO POVODOM DEŠAVANjA NA XXI REDOVNOJ SJEDNICI SKUPŠTINE OPŠTINE | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

SAOPŠTENjE PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ISTOČNO NOVO SARAJEVO POVODOM DEŠAVANjA NA XXI REDOVNOJ SJEDNICI SKUPŠTINE OPŠTINE

Izvor: opstinains.net | Datum:27.04.2023.

Ovim putem želim da se obratim i upoznam javnost o dešavanjima na današnjoj XXI redovnoj sjednici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo i izricanju mjere udaljenja sa sjednice odbornika Srpske demokratske stranke Istočno Novo Sarajevo (u daljem tekstu: SDS-a), gospodina Natka Sudžuke.

S obzirom da je ovo drugi put da se odbornici SDS-a, prvo gospodin Stefan Ignjatović, a sada i gospodin Sudžuka ponašaju neprimereno sjednici organa u kojem predstavljaju stanovnike lokalne zajednice koji su ih izabrali i da su odstranjeni sa iste, odlučio sam upoznati javnost o tome.

Naime, na današnjoj sjednici na Dnevnom redu našle su se tačke vezane za JZU Dom zdravlja „Istočno Sarajevo“.

Sjednici je prisustvovalo 14 od 19 odbornika, odbornici koji nisu prisustvovali su opravdano odsutni, a među njima je i odbornik Dejan Šešelj (bivši direktor JZU Dom zdravlja „Istočno Sarajevo“, koji se jutros uredno javio u 8 časova i 5 minuta da zbog zdravstvenih razloga ne može prisustvovali sjednici).

Na samom početku sjednice odbornici SDS-a bili su protiv usvajanja Dnevnog reda, uz obrazloženje da sjednici ne prisustvuje odbornik Šešelj, a razmatra se o tačkama vezanim za JZU Dom zdravlja „Istočno Sarajevo“. S obzirom da je sjednici prisustvovao v.d. direktor ove ustanove, gospodin Nikola Ašanin, kao zvanični predstavnik i potpisnik Izvještaja i Programa rada, nije bilo osnove za odlaganje sjednice. Sve tri tačke dnevnog reda su usvojene u skladu sa predviđenom procedurom.

Napominjem da je gospodin Dejan Šešelj na jednoj od prethodnih sjednica razriješen dužnosti direktora JZU Doma Zdravlja Istočno Sarajevo i da se danas na dnevnom redu našao ponovljeni postupak zbog ispravki u proceduri koje je naložio Okružni sud u Istočnom Sarajevu.

Odbornik Natko Sudžuka je iznio svoj stav, koji glasi da razriješenje ima političku pozadinu, što smatram i tvrdim netačnim, što sam i ukazao na samoj sjednici i obrazložio da je gospodin Šešelj obavljao dužnost direktora dvije godine, a nije bio član kluba političke partije koja je na vlasti i da za taj period nisu ispunjena očekivanja i napredak u vidu rješenja problema i nagomilavanja obaveza – dugovanja Doma zdravlja. U tom periodu bilo je pritužbi od strane nezadovoljnih građana i iz jednog dijela reda zaposlenih, zbog čega smo, kao odgovorna Opštinska uprava, razriješili dužnosti gospodina Šešelja i na njegovo mjesto imenovali za vršioca dužnosti direktora Nikolu Ašanina sa zavidnom rezultatom rada u PU dečiji vrtić „Patrijarh Pavle“, a s ciljem popravljanje stanja u JZU Dom zdravlja Istočno Sarajevo.

U svom obraćanju istakao sam da su odbornici SDS-a ti koji se bave klasičnim politikanstvom i da su kontradiktorni u svojim izjavama. U par navrata izlaganja, kao predsjednik Skupštine opominjao sam gospodina Sudžuku da ne govori sa mjesta, da poštuje Poslovnik i da poštuje red.

Kada je dobio riječ, gospodin Sudžuka je povišenim tonom govorio sa govornice, napadao i vrijeđao, a nakon završenog izlaganja nastavio je sa mjesta svojim ponašanjem i govorom da narušava red i povrijeđuje odredbe Poslovnika.

U skladu sa Poslovnikom o radu, član 126. izrečene su mjere opomena i udaljenje sa sjednice.

Prilikom izlaska, imenovani odbornik nastavio je sa uvredama lično upućenim meni, predsjedniku Skupštine opštine, nazivajući me, citiram, „magarcem, konjem, mrcinom“, istakao kako me mrzi i kako me ne može gledati očima, nakon čega je i odbornik Stefan Ignjatović napustio sjednicu.

Isti scenario se desio na jednoj od prethodnih sjednica kad je gospodin Ignjatović povišenim tonom psovao predsjednika i Skupštinu, te je odstranjen u skladu sa Poslovnikom, a gospodin Sudžuka je nakon pauze ucjenjivački nastupio, izjavivši da će ostati da prisustvuju na sjednici ako vratimo gospodina Ignjatovića, nakon čega su i napustili sjednicu.

Žao mi je što javnost uznemiravamo ovakvim nemilim dešavanjima, ali smatram da je dužnost informisati one koji su nas sve birali kako o radu, tako i neradu i nepoštovanju institucija u koje smo birani od strane naroda. Dok god budem predsjedavao Skupštinom opštine Istočno Novo Sarajevo trudiću se da poštujem Poslovnik i držim red, kako bi se održao dignitet Skupštine i rad na sjednicama, jer je jedino vladavina prava i pravila način kako ovo društvo i naša lokalna zajednica mogu napredovati.

S poštovanjem,

Vedran Jovančić

Predsjednik SO Istočno Novo Sarajevo


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: