Skoko: ''Postoji rješenje za otpremu pepela'' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Skoko: ''Postoji rješenje za otpremu pepela''

Izvor: hercegovinapress | Datum:02.05.2023.

Iz dimnjaka TE Gacko svakodnevo se izbacuju ogromne količine pepela, a razlog je loš kvalitet uglja u tzv. „povlatnoj zoni“. Ugalj sadrži više od 35% pepela, a elektrofiltersko postrojenje je projektovano za čvrsto gorivo koje ima do 20 % pepela što znači da sistem ne može da otpremi značajne količine štetnih čestica koje odlaze u atmosferu i koje su građani Gacka prinuđeni da udišu. Uz to, snaga TE je značajno manja od projektovane, ispod 200 MGW pa je i proizvodnja manja od plana i za prva četiri mjeseca iznosi oko 96%.

Rješenje za ovaj problem postoji – kaže v.d. direktora R i TE Gacko Maksim Skoko, ali su za to potrebni i novac i vrijeme. Kako bi umanjili emisiju prekomjernih čvrstih čestica već danima vrše kamionski odvoz pepela .

„Neophodno je ući u projekat nabavke sistema za prečišćavanje uglja ali novac ne možemo obezbijediti sami bez pomoći EP RS a sredstva ćemo vraćati kroz plasiranu električnu energiju“, kaže Skoko.

Uz to je potrebno obezbijediti i hibridno elektrofiltersko postrojenje koje bi smanjilo emisiju čvrstih čestica ispod 20 mg po metru kubnom.

Nešto čistiji vazduh iznad Gacka se može očekivati nakon redovnog godišnjeg remonta TE Gacko a koji bi trebalo da počne krajem juna i traje oko 40 dana.

Radio Gacko


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: