Izabran novi predsjednik Svjetske banke: Ko je Adžej Banga? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Izabran novi predsjednik Svjetske banke: Ko je Adžej Banga?

Izvor: ATV | Datum:05.05.2023.

Svjetska banka, vodeća globalna institucija, ima novog predsjednika, a to je Adžej Banga, kandidat SAD.

Banka je ovu vijest potvrdila 3. maja, u svom saopštenju, a Banga se izjašnjava kao Amerikanac indijskog porijekla. On je, inače, bio jedini kandidat i njegov izbor nije iznenađenje, dodaje se.

Banga će zamijeniti Dejvida Malpasa, takođe Amerikanca, i trebalo bi da preuzme dužnost 2. juna. Banga (63) je u više navrata istakao kako želi da prioritet da finansiranju borbe protiv klimatskih promjena i reformi Svjetske banke.


Ono što se još zna o Adžeju Bangi jeste da je bio generalni direktor kompanije Mastercard, te da je stručnjak za finansije i razvoj, i koji će služiti petogodišnji mandat kao predsjednik SB.

Banga je krajem februara nominovao američki predsjednik Džo Bajden za tu funkciju i bio je jedini kandidat da zamijeni odlazećeg šefa Malpasa, ekonomistu i bivšeg zvaničnika američkog Ministarstva finansija, koji je služio u Trampovoj administraciji.

Odluka je donesena na glasanju 24 člana odbora, a Rusija je bila uzdržana, umjesto uobičajenog procesa zasnovanog na konsenzusu, rekao je izvor upoznat sa procesom. Bajden je čestitao Bangi na njegovom "velikom odobrenju" da vodi Svjetsku banku, koju je opisao kao "jednu od najkritičnijih institucija čovječanstva za smanjenje siromaštva i širenje prosperiteta širom svijeta".


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: