U MUZEJU HERCEGOVINE VEČERAS 'NOĆ MUZEJA' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U MUZEJU HERCEGOVINE VEČERAS 'NOĆ MUZEJA'

Izvor: SRNA | Datum:13.05.2023.

U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras će biti održana manifestacija "Noć muzeja", čime će se taj muzej 16. put priključiti obilježavanju ove kulturne manifestacije.
Program će početi u 17.00 časova muzejskom radionicom za najmlađe, dok je u 19.00 časova predviđeno otvaranje izložbe radova Likovnog ateljea "Cerovac", a u 20.00 časova koncert Muzičke škole Trebinje.

Za posjetioce je tokom "Noći muzeja" pripremljeno vođenje kroz stalne postavke i kroz izložbu "Pod zlatnim i plavim nebom. Ikone italo-kritskih majstora od 15. do 19. veka u Narodnom muzeju Srbije."

Ulaz za posjetioce za sve programe i postavke je slobodan.

Međunarodni dan muzeja obilježava se 18. maja, a prvi put je proslavljen 1977. godine.

Širom svijeta sve više muzeja učestvuje u toj manifestaciji, a tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja je "Muzeji, održivost i blagostanje".

"Muzeji su, kao institucije od povjerenja i ključni faktori koji doprinose dobrobiti i održivom razvoju zajednica, u jedinstvenoj poziciji da podstaknu pozitivne promjene u društvu", naveli su iz trebinjskog Muzeja Hercegovine.

Subota najbliža Međunarodnom danu muzeja, obilježava se kao "Noć muzeja", kada je omogućeno posjetiocima, posebno mladima, da posjete muzeje tokom čitave večeri i noći, u vremenu koje uobičajeno posvjećuju zabavi.

Prva "Noć muzeja" održana je u Berlinu 1997. godine, a od 2004. godine, iz Francuske je potekla ideja da se organizuje jedinstvena "Evropska noć muzeja", od kada se ta manifestacija održava u mnogobrojnim gradovima Evrope. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: