Situacija pod kontrolom, nadležne službe na oprezu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Situacija pod kontrolom, nadležne službe na oprezu

Izvor: Srna | Datum:15.05.2023.

Situacija sa padavinama u Trebinju je pod kontrolom i za sada nema prijava građana o šteti, ali su nadležne službe na oprezu, izjavio je Srni direktor Javne ustanove /JU/ "Ekologija i bezbjednost" Stevan Bekan.

Rukovodilac Sektora za upravljanje proizvodnjom i vodama u "Hidroelektranama na Trebišnjici" Duško Vujović izjavio je Srni da su prognoze Hidrometeorološkog zavoda ovih dana predviđale padavine od 200 do 280 litara po metru kvadratnom, grmljavinu i olujne vjetrove, ali se to ipak nije desilo.

Vujović je napomenuo da su iz predostrožnosti počeli plansko ispuštanje vode, te je u ovom trenutku protok vode rijekom Trebišnjicom kroz grad nešto više od 100 kubika.

"Ne možemo sa sigurnošću predvidjeti količinu padavina, pa shodno tome ne možemo ni govoriti koliko ćemo vode ispuštati kroz grad. Očekujem da će ispuštanje vode biti povećano tokom dana, ali ne očekujem da bilo šta može biti ugroženo", rekao je Vujović i apelovao da svi budu oprezni kod prilaska vodi.

U Meteorološkoj stanici u Trebinju Srni je rečeno da je u Trebinju jutros do 8.00 časova palo 13 litara kiše po metru kvadratnom, u Bileći 15 litara, u Gacku 36, u Čemernu 47 litara, a u Nevesinju 45 litara kiše po metru kvadratnom, te da je duvao jugoistični vjetar do 50 kilometara na čas.

U opštinama Berkovići i Ljubinje nema problema kada je riječ o padavinama, izuzev što je opština Ljubinje imala problema sa snabdijevanjem električnom energijom, koje proteklih dana nisu imali ukupno 24 časa, rečeno je Srni u ovim opštinama.

Narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina izdato je za danas za područje Hercegovine, gdje se očekuje da će pasti od 30 do 60 litara po metru kvadratnom, lokalno od 60 do 90 litara, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: