Dan otvorenih vrata u Centru srednjih škola | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dan otvorenih vrata u Centru srednjih škola

Izvor: radio Trebinje | Datum:25.05.2023.

U Centru srednjih škola danas je organizovan Dan otvorenih vrata, učenici i profesori su, na brojnim štandovima, maturantima osnovnih škola, predstavili sva zanimanja koja u ovoj školi mogu da upišu u narednoj školskoj godini.

Nedjeljka Ilijić, direktor Centra srednjih škola ističe da su učenici devetih razreda veoma zainteresovani za zanimanja koja nude. Kaže da Dan otvorenih vrata obilježavaju već petu godinu.

“Mi smo prvi krenuli sa tom idejom da učenike završnih razreda osnovne škole dovedemo u naše prostorije kako bi tu barijeru od novog, nepoznatog sa kojim bi se susretatali na neki način, ublažili prilikom upisa, da znaju u koji prostor ulaze i da se upoznaju sa željenim budućim zanimanjima, koja im prezentuju upravo učenici koji se u našoj školi obrazuju”, navela je ona.

Na štandovima su se mogli vidjeti brojni nagrađeni projekti, predstavljene su alatne mašine za rad i proizvodi koji su pravljeni tokom prethodne školske godine.

“Mi u toku školske godine imamo mnogo dešavanja, realizacija brojnih projekata, učestvovanja na takmičenjiam, tako da je danas prikazan samo mali dio svega onoga što oni rade u toku godine”, navela je Nedjeljka Ilijić.

Jovana Stajčić, maturant Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”, planira da upiše medicinsku školu, laboratorijsko-sanitarni smjer.

“Čula sam da će od ove godine biti ovo zanimanje i došla sam da se dodatno upoznam sa svim što nudi ova škola”, ističe ona.

Slađana Kovač, maturant je oduševljena kako je organizovan Dan otvorenih vrata u Centru srednjih škola.

“Stvarno su se potrudili da nam približe svaku srednju školu koja ovdje ima, učenici su ljubazni, spremni da sve objasne. Još uvijek nisam odlučila šta ću da upišem, nadam se da će to biti jedna od ekonomskih škola”, kaže ona.

U Centru srednjih škola Trebinje, u narednoj školskoj godini, planirano je bude upisano pet odjeljenja, iz četiri struke.

„Iz Ekonomije, prava i trgovine upisujemo ekonomskog tehničara i novo zanimanje carinskog tehničara, iz struke Poljoprivreda i prerada hrane upisujemo agro-turističkog tehničara, a iz struke Zdravstvo upisujemo laboratorijsko-sanitarnog tehničara, koje je, takođe, novo zanimanje. Od trogodišnjih škola upisujemo jedno kombinovano odjeljenje kuvar-poslastičar, ujedno to su i deficitarna zanimanja što znači da će sljedeće godine, onaj ko upiše ova zanimanja, dobijati stipendiju od strane ministarstva “, kaže Ilijićeva.

Ona je, pozivajući buduće srednjoškolce da ih posjete i informišu se o ponudi u ovoj školi, istakla da Centar srednjih škola nudi puno mogućnosti za rad i obrazovanje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: