U Zgonjevu kod Trebinja otvoren novi azil za pse | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Zgonjevu kod Trebinja otvoren novi azil za pse

Izvor: radio Trebinje | Foto: Herceg tv | Datum:31.05.2023.

U Zgonjevu kod Trebinja danas je otvoren novosagrađeni azil za pse, čiju su izgradnju zajednički finansirali britanska organizacija za pomoć životinjama „Mreža za životinje /Network for animals/“ i Grad Trebinje sa oko 510.000 KM.

Azil nosi ime „Danica“ u znak sjećanja na Danicu Dadu Đikov, našu sugrađanku koja je preminula prije više od dvije godine, a bila je veliki prijatelj i zaštitnik pasa.

Kapacitet novog azila je i do 120 pasa, što je više nego duplo u odnosu na postojeći na Obodini, koji je već neko vrijeme nedovoljan za potrebe našeg grada.

Novi azil otvorili su zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković i predstavnik "Mreže za životinje" David Barit.

„Za izgradnju Azila utrošeno je oko 510 hiljada konvertibilnih maraka. Trebinje je učestvovao sa oko 20 odsto, a preostali iznos obezbjedila je organizacija 'Mreža za životinje'. Za sve nas izgradnja azila predstavlja višestruku korist, bezbjednost građana Trebinja ali i turista je povećana, a mi imamo obavezu da posebnu pažnju posvetimo svakom detalju i brizi prema životinjama. Azil će omogućiti adekvatan smještaj za pse, a dodatna vrijednost projekta je edukacija naših najmlađih iz oblasti koje se odnose na brigu o psima, edukaciju i
udomljavanju životinja. Turisti koji dođu moraju vidjeti da je Trebinje grad koji brine i o životinjama. Oko šezdeset životinja će moći da boravi u azilu i nadam se da će ovaj projekat biti na ponos svih nas“, objasnio je Bošković.

Prema njegovim riječima osim boksova za životinje, izgrađeni su i upravna zgrada, prostorija za veterinara i karantin za oboljele životinje.

Dejvid Barit, izvršni direktor „Network for animals“ je kazao da ova međunarodna organizacija za pomoć životinjama trenutno provodi 40 projekata u 20 zemalja svijeta.

„Zato upućujem posebnu zahvalnost gradonačelniku Ćuriću i njegovim saradnicima, jer su ljubaznošću i zalaganjem nas podstakli na trenutno najveću investiciju na Balkanu. Skloništa za životinje, kao ovo je jako bitno jer daje pozitivan primjer svim drugim opštinama kako se vodi računa o psima. Posebnu zahvalnost upućujem Spasoju Radoviću koji je rekao 'Uradićemo to. i tako je bilo'", rekao Barit, koji je uvjeren da će Trebinje biti primjer svim gradovima u regionu, ne samo zbog projekta već i zbog načina pristupanja ovom projektu.

Na današnjoj svečanosti u Azilu "Danica" obratili su se Mirjana Koprivica, u ime porodice Danice Đikov po kome azil nosi ime i Sanja Marković nova upravnica Skloništa za pse.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: