Mostar: Saborna crkva u nedjelju obilježava slavu - Trojčindan | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mostar: Saborna crkva u nedjelju obilježava slavu - Trojčindan

Izvor: SRNA | Datum:02.06.2023.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru proslaviće u nedjelju, 4. juna, krsnu slavu - Trojčindan, a Svetu arhijerejsku liturgiju služiće NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.
Liturgija će početi u 9.00 časova, a praznično jutrenje u 8.00.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić pozvao je vjernike iz Mostara i Hercegovine da prisustvuju liturgiji i uveličaju crkvenu slavu - najsvečaniji dan za pravoslavce u Mostaru.

"Slava saborne crkve jedini je dan u godini kada služimo u Sabornom hramu. Nadamo se da će biti ispunjen vjernicima kako bi bar na trenutak zaličio na neka prošla i slavna vremena u Mostaru", rekao je Kojić.

Kumovi ovogodišnje slave su Branislav Savić i Aleksandar Ćirilović.

Saborna crkva Svete Trojice još nije obnovljena. Završeni su tek grubi građevinski radovi i tu se stalo zbog nedostatka sredstava. Potrebno je uraditi kompletan enterijer, kao i parter oko hrama, koji je i nacionalni spomenik BiH, za šta su potrebna velika sredstva.

Crkva je zapaljena 15. juna 1992. godine, a potom minirana i srušena do temelja.
NJena obnova počela je 2010. godine. Ovo je jedini veliki vjerski objekat u BiH koji još nije obnovljen.

Najveći dio sredstava za dosadašnju obnovu izdvojile su Republika Srpska i Srbija, kao i mnogi vjernici, ali i građani drugih vjeroispovijesti svojim prilozima.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: