Kako da se odbranimo od komaraca - došli su ranije, kiša im prija, a prskanje je nemoguće | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Kako da se odbranimo od komaraca - došli su ranije, kiša im prija, a prskanje je nemoguće

Izvor: RTRS | Datum:06.06.2023.

Kada pada mnogo kiše u ovako toplim danima, razloga za slavlje imaju komarci iz dva razloga – kiša im prija, a prskanje je nemoguće. Iz aviona ih već godinama ne zaprašuju, a stručnjaci se još uvijek bore sa teorijama zavjere čime se zaprašuju komarci.
 

Dolaze iz Evrope. Stižu i sa azijskog kontinenta. Gosti koje ne želimo da vidimo, a još manje da imamo kontakt sa njima. Ima i domaćih. Ove godine pojavili su se ranije, takav je utisak. Ali, potvrđuju nam to i stručnjaci. Uzrok su obilne padavine, pa je visok vodostaj rijeka uticao na njihovu brojnost. Tako je u priobalnom dijelu Save na Makišu.

Preparati za suzbijanje komaraca bezjbedni za ljude i okolinu

Za hemijsko i od ove godine biološko suzbijanje komaraca, neophodno je da temperatura bude od 18 do 25 stepeni bez kiše i vjetra kako bi efekat bio što bolji.

Nova crijeva na mašini za prskanje mogu da pokriju prečnik od 15 metara. Biološki preparat se ne prska često, djeluje na bazi pozitivne bakterije, kako kažu stručnjaci, i brzo se razgradi u prirodi.

Opasnost preti od kućnih i azijskih komaraca

Ono čega bi trebalo da se pazimo jeste kućni komarac. Nastanjuje zatvorene prostore i može da prenese virus Zapadnog Nila.

U poslednjih nekoliko godina se pojavio azijski komarac koji može da prenese više od 20 različitih vrsta virusa. Njega i kućnog komarca je najteže suzbiti, jer im je potrebno vrlo malo vode. Moguće je, ali rijetko, da se, kada zalijevamo cvijeće, na tim mjestima pojave larve. Najbolja zaštita je zato mreža na prozorima, kažu stručnjaci. 

U narednom periodu trebalo bi da se mijenja način suzbijanja komaraca, jer se zbog klimatskih faktora javljaju nove vrste sa novim bolestima koje zahtjevaju drugačiji tretman, kažu ekolozi. Groznica Zapadnog Nila je najrasprostranjenija bolest koju prenose. Ali oko 80 odsto ljudi ne primijeti simptome, dok na godišnjem nivou, kod nas ima oko desetak smrtnih slučajeva.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: