Sindikat dao rok za novo povećanje plata u javnom sektoru; Iz Vlade odgovor - sporazum ispoštovan (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sindikat dao rok za novo povećanje plata u javnom sektoru; Iz Vlade odgovor - sporazum ispoštovan (VIDEO)

Izvor: Rtrs | Datum:07.06.2023.

Sindikati ponovo traže poveća plata za 55.000 radnika u javnom sektoru u Republici Srpskoj. Pozivaju se na sporazum potpisan sa Vladom od prošle godine. Iz Vlade odbacuju optužbe navodeći da su svi dogovori ispunjeni, te napominju da je unazad godinu dana, tri puta povećavana plata budžetskim korisnicima.

 

 

Iako su održali dva sastanka sa radnom grupom koju je imenovala Vlada, na kojima nisu postignuti dogovori, iz sindikata koji okupljaju zaposlene u javnom sektoru ne odustaju.

 

Poručili su da je krajnje vrijeme da se sporazum ispoštuje i da se radnicima povećaju plate koje su, kako ističu dogovorene prošle godine.

 

- Vlada je ostala dužna 55.000 radnika da obezbijedi jš dodatnih 100 KM kako bi u potpunosti ispoštovali dogovor koji smo prošle godine postigli, čime bi radnici dobili prošle godine 100 i sad 100, 200 maraka na ime naknade toplog obroka - kaže Boro Marić predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

 

Pedsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić dodaje da se ta obaveza pojavila juče.

 

- Nismo mi nju sada ispregovarali. To je bila poznata obaveza iz maja, odnosno juna prošle godine - dodaje ona.

Iz Vlade poručuju - svi dosadašnji dogovori koji su postignuti su ispunjeni. Ministarka finansija Zora Vidović podsjetila je da je samo prošle godine tri puta povećavana plata budžetskim korisnicima.
 
- Prvo to u junu - 10 odsto povećanje. U avgustu po 100 KM i u januaru 2023. pet odsto za sve one koji imaju platu nižu od prosječne. I to smo sve ispoštovali - navela je Vidovićeva.
 
Ukoliko poslije rebalansa bude uslova, određene plate u javnom sektoru biće ponovo povećane, poručila je ministarka, te dodala da neće biti smanjenja plata i povećanja kamatnih stopa, kako savjetuje MMF.
 
- MMF-ove preporuke su da smanjimo plate i podignemo kamate. To je na jednoj strani a na drugoj primjedbe kako je nizak rast BDP-a u BiH. Vidite, rast BDP, podizanje kamata i smanjenj plate, to je jedno drugom u suprotnosti. Sa ove dvije mjere BDP pada još više - smatra ona.
 
Vidovićeva je dodala da će pitanje zdravstvenog osiguranja zaposlenih u zdravstvu, koji zbog neplaćanja doprinosa pojedinih bolnica nisu bili regulisani, biti riješen, što je bio i jedan od zahtjeva sindikata.
 
 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: