Зелена економија носи шансу за привреду Српске | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Зелена економија носи шансу за привреду Српске

Извор: radio Trebinje | Датум:08.06.2023.

Прелазак на "зелену економију" и смањење емисије угљен-диоксида, осим изазова, може донијети и бенефите за привреду Републике Српске, која мора да се технолошки осавремени и ојача кадровске потенцијале, изјавио је предсједник Привредне коморе Српске Перо Ћорић у Требињу о конференцији о овој теми.

Ћорић је новинарима рекао да је циљ конференције "Зелена економија покретач одрживог развоја привреде Републике Српске" да се објасни ова тема, напомињући да ће према роковима ЕУ од 1. октобра почети евиденција емисије угљен-диоксида, а од 1. јанура 2026. плаћање такса за емисију угљен-диоксида.

Он је навео да ће се данас у оквиру скупа који организује Привредна комора кроз три панела покушати објаснити какве ће то рефлексије имати на привреду Републике Српске, те како је припремити да се може адекватно укључити у ове процесе и спремно изаћи на тржиште ЕУ.

Генерални директор фирме "Kолектор" из Лакташа Предраг Ђорић рекао је да је ова конференција важна како би се скренула пажња на то да ће регулативе ЕУ имати утицај на земље западног Балкана, али и на привреду.

"То значи да ћемо морати наше производне процесе прилагодити да имамо што мању емисију угљен-диоксида, погодиће нас цијене репроматеријала и цијене електричне енергије. Прије свега, привреда мора добро да разумије које су обавезе по питању регулативе, гдје су наше прилике, морамо унаприједити производне процесе, прећи што више на алтернативне изворе електричне енергије", рекао је Ђорић.

Помоћник министра привреде у Ресору за развој малих и средњих предузећа и предузетништва Рајко Лајић рекао је да је Република Српска одавно у транзицији набавке нових технологија и опрема, те осавремењавања производних технолошких процеса.

"Министарство привреде и предузетништва и Влада Републике Српске је препознало значај тих инвестиција и због тога дуги низ година финансијски подржава улагања у нове опреме и технологије којима се ствара нови производ. Поједини привредници су препознали значај уштеде енерије и прелазак на алтернативне изворе енергије и дуго раде на инвестицији тога", рекао је Лајић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да овај град посједује добре потенцијале за зелену енергију јер има велики број сунчаних дана и хидропотенцијал.

Ћурић је као позитиван примјер навео изградњу соларне електране у Требињу, као и и постављање соларних панела на кућама.

Kонференцију "Зелена економија покретач одрживог развоја привреде Републике Српске" организовала је Привредна комора Републике Српске, уз подршку Министарства привреде и предузетништва Републике Српске.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: