Durić: HPV vakcina značajna za prevenciju karcinoma | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Durić: HPV vakcina značajna za prevenciju karcinoma

Izvor: radio Trebinje | Datum:10.06.2023.

Od početka aprila u Trebinju je HPV vakcinu besplatno primilo 30 djece u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja, a nekolicina komercijalnih vakcina ovog tipa data je i u Regionalnoj jedinici Instituta za javno zdravstvo RS.

HPV vakcina, koja značajno doprinosi smanjenju stope obolijevanja i smrtnosti od brojnih karcinoma, nije namijenjena isključivo djevojčicama nego i dječacima, uzrasta od 11 do 14 godina, u cilju prevencije HPV virusa među mladima.

„Ova vakcina je najdjelotvornija kada se primi u mlađem uzrastu, jer se sa dvije doze vakcine obezbjeđuje dugotrajan i stabilan imunitet. S obzirom da se prvi put daje u RS, besplatno je mogu primiti i djeca koja će do 30. juna ove godine navršiti 15 godina. Djeci od 9 i 10 te starijoj od 15 godina daje se komercijalna vakcina u Institutu za javno zdravstvo. Bolji odziv na vakcinu očekujemo od septembra, početkom nove školske godine“, kaže dr Jelena Durić, epidemiolog Doma zdravlja Trebinje.

HPV vakcina je u upotrebi u Evropi i SAD od 2006. godine, a u Republici Srpskoj na raspolaganju je Gardasil 9 - najsavremenija, devetovalentna vakcina, koja prevenira infekcije izazvane humanim papiloma virusom.

„U pitanju je vakcina dobijena najsavremenijom tehnologijom, ne sadrži živi virus niti sama može da izazove bolest. Omogućava da organizam razvije imunološki odgovor i zaštiti se od infekcije HPV virusom. Vakcina je indikovana za prevenciju raka grlića materice, vulve, vagine, anusa, grla i jednjaka, ali i prevenciju genitalnih bradavica uzrokovanih HPV tipovima 6 i 11“, pojašnjava sagovornik Radio Trebinja.

Infekcija HPV virusom, dodaje, veoma je česta i jedna je od najčešćih seksualno prenosivih infekcija. Većinom prolazi bez simptoma, pa većina zaraženih ne zna da ima infekciju.

„Rak grlića materice je četvrti najčešći rak među ženama, a najčešći uzročnik ovog oboljenja je upravo humani papiloma virus. Na žalost, broj novooboljelih i umrlih žena od raka grlića materice u RS je u stalnom porastu i zato je prevencija vakcinacijom protiv HPV-a, uz redovne preglede, izuzetno važna“, savjetuje dr Durić.

Kao i kod bilo koje druge vakcinacije, može doći do propratnih reakcija, kao rezultat imunološkog odgovora organizma.

„Propratne reakcije su moguće, kao i kod svake vakcine, ali su veoma blage. Kod tridesetoro djece koje smo do sada vakcinisani ni te blage reakcije nisu registrovane“, kaže ona.

HPV vakcinu mogu da prime sve osobe koje u trenutku primanja nemaju akutnu bolest, povišenu temperaturu ili nisu primali preparate krvi u posljednja tri mjeseca. Vakcina ima dovoljno, a vakcinisanje se provodi u dvije faze.

„Kod nas se HPV vakcina daje u razmaku od godinu dana. Odmah nakon primanja prve doze, djeca dobiju i termin za drugu dozu. Za sve informacije i dogovor oko vakcinisanja - građanima smo na usluzi u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja, od 7 do 14 časova, kontakt telefon je 059 240 693, a mogu se informisati i u Institutu za javno zdravstvo i kod porodičnog ljekara“, precizira dr Durić.

Cijena jedne doze komercijalne HPV vakcine u Institutu za javno zdravstvo RS i njegovim regionalnim centrima košta 210 KM.

Od 2006. godine, kada je vakcina prvi put uvedena, više od 100 miliona ljudi je vakcinisano sa preko 300 miliona doza HPV vakcina širom svijeta. Do sada je vakcinacija protiv HPV-a dio rutinske imunizacije u više od 100 zemalja.

Istraživanja su pokazala da je zaštita od virusa i dalje jaka među onima koji su vakcinisani i prije 10 godina i ne pokazuje znake slabljenja.

Opsežne studije i praćenje bezbjednosti preko 300 miliona doza pokazuju da nisu uočene nikakve dugoročne negativne posljedice. Vakcinacija protiv HPV-a ne utiče na mogućnost začeća niti na bilo koji drugi način utiče na trudnoću, a ne utiče ni na plodnost dječaka ili muškaraca.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: