Počeo Petrovdanski post | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Počeo Petrovdanski post

Izvor: RTRS | Datum:12.06.2023.

Pravoslavni vjernici danas počinju Petrovdanski post, koji se još naziva i Apostolskim, jer je duhovna priprema za praznik Svetih apostola Petra i Pavla.
 

Ovim praznikom se završava višednevni post.

Nedugo nakon praznika Silaska Svetog Duha na apostole, nakon Nedjelje svih svetih, započinje Petrovdanski post. Prva svjedočanstva ο ovom postu imamo kod Sv. Atanasija Velikog. U Aleksandriji, Antiohiji i u Jerusalimu, ovaj post vezao se za Duhove, a ne za praznik Svetih Apostola Petra i Pavla, i trajao je jednu sedmicu. Kasnije je ovaj post postao pripremni post za praznik Svetih Apostola i njegovo trajanje je postalo zavisno od Vaskrsa, odnosno praznika Silaska Svetog Duha - Pedesetnice.

 

Post je ustanovljen u slavu i čast Apostola koji su poslije Silaska Svetoga Duha, a prije odlaska na propovijed Svetog Jevanđelja, postili. S obzirom da početak ovog posta zavisi od datuma praznovanja Vaskrsa, Petrovdanski ili Apostolski post najkraće može trajati jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.

O visokom uvažavanju koje je Petrovski post imao među hrišćanima, govori niz svetootačkih spisa, među kojima su i Amvrosije Milanski i Teodor Kirski. Lav Veliki kaže da je Petrovski post "posebno važan, da bi kroz podvig očistili svoje misli i načinili se dostojnima darova Svetog Duha“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: