Rusija otkriva sve posljedice bombardovanja Jugoslavije osiromašenim uranijumom | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Rusija otkriva sve posljedice bombardovanja Jugoslavije osiromašenim uranijumom

Извор: Glas Srpske | Датум:20.06.2023.

Ruska Agencija za pitanja Zajednice Nezavisnih Država, sunarodnika u rasejanju i međunarodnu društvenu saradnju „Rossotrudničestvo” planira veliki naučni rad o posljedicama bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, rekao je rukovodilac agencije Evgenije Primakov.
 
- Ne bih da otkrivam sve detalje. Ali u pitanju je naučni rad o ratu u kojem je korišćena municija i bombe sa osiromašenim uranijumom, gađana su industrijska i hemijska preduzeća - objasnio je Primakov, prenosi Sputnjik.

U okviru naučnog rada će biti istraženo kakav je demografski efekat bombardovanje osiromašenim uranijumom imalo po ekologiju, medicinu i zdravstvenu zaštitu, precizirao je i dodao da informacija o tome mora da bude sistematizovana, jer je važna ne samo za Srbe, već za sve Evropljane.

Ispitivanja domaćih timova

Toksikolog i nekadašnji direktor Centra za radiološku zaštitu u Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu Srbije Radomir Kovačević rekao je da će posljedica NATO bombardovanja Srpske i Srbije trajati vijekovima.

Istakao je da je NATO koristio municiju sa osiromašenim i obogaćenim uranijumom.

Kovačević je rekao je da su ispitivanja, koja su domaći timovi radili poslije NATO bombardovanja 1999. godine, pokazala da je uranijum pronađen u svim biljkama i kod životinja, i domaćih i divljači.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: