Policijska uprava Trebinje obilježila Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Policijska uprava Trebinje obilježila Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga

Izvor: radio Trebinje | Datum:26.06.2023.

Policijski službenici Policijske uprave Trebinje danas su u Hercegovini obilježili Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga.

Dijeljeni su leci koji sadrže osnovne informacije o vrstama i štetnosti opojnih i psihoaktivnih materija, kao i informacije o opasnosti od zavisnosti. Letak sadrži i savjete prije svega za roditelje kako da kod djece prepoznaju prve znake zloupotrebe opojnih droga, ali i kako da pravovremeno reaguju. U sprečavanju nastanka zavisnosti od opojnih droga, najvažnija je rano primjećivanje da neko lice koristi opojne droge i adekvatna pomoć u prvim trenucima kada se najlakše izliječiti od zavisnosti. Ovogodišnji cilj kampanje je isticanje značaja prevencije, ali i podizanje svijesti o važnosti empatije, suzbijanju diskriminacije, isticanje važnosti rane intervencije i pružanje podrške i pomoći osobama koje su zavisne od opojnih droga.

Policijska uprava Trebinje je za pet mjeseci 2023. godine evidentirala tri krivična djela „Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga“, kao i 49 prekršaja iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. U istom periodu oduzeto je: 0,7 grama kokaina, 22,6 kg marihuane i 8,7 grama amfetamina.

 

Zloupotreba droga predstavlja kompleksan i višedecenijski problem u čije rješavanje je potrebno da se uključi više institucija. Ovaj dan se obilježava od 1987. godine, kada je proglašen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Policijska uprava Trebinje će i u narednom periodu sprovoditi pojačane aktivnosti na otkrivanju i dokumentovanju krivičnih djela i prekršaja iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: