Градоначелник Мирко Ћурић дочекао Видовдан са народом Косова и Метохије | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Градоначелник Мирко Ћурић дочекао Видовдан са народом Косова и Метохије

Извор: radio Trebinje | Датум:28.06.2023.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић присуствовао је традиционалним Видовданским свечаностима у Грачаници, на Косову И Метохији, гдје је одржана свечана седница Општине Грачаница и Привременог органа СГ Приштине. Сједници, поводом 634 године од Косовске битке, присуствовало је бројно свештенство и званичници из централне Србије и Црне Горе.

Преносећи благослов владике Теодосија, присутнима се овим поводом обратио секретар Епархије рашко-призренске Саша Митровић.

„Видовдан је највећа гробница хришћанских мученика погинулих у једном дану, то је величанствени жртвеник једног народа, зато греше они који су тврдили да је Косово пораз. Ако је ко је претрпео пораз, претрпео је Вук Бранковић а не кнез Лазар… Нису изгубљена тела ни осталих косовских мученика, од освећених тела њихових освећена је и сва земља косовско-метохијска, то је свето Косово поље. Слушајући реч и вољу Божију треба да будемо несебични, братољубиви, зато и ми треба да останемо оно што треба да будемо, народ божији, народ светосавски, народ светолазаревски“, казао је секретар Епархије рашко-призренске.

У оквиру свечаних обраћања говорио је и градоначелник Мирко Ћурић. Преносећи порздравне поруке од предсједника бањалучког Одбора за помоћ КиМ Милорада Арлова, Ћурић је истакао да се и након шест векова од Косовског боја српски народ суочава са сличним искушењима.

„Слиједећи поруку патријарха Павла да је сваки Србин везан за Косово и Метохију, не смијемо заборавити да су овдје поникли највећи спрски јунаци, поглавари чувене средњовековне државе, овдје су војевали најтеже битке за опстанак народа. Вођени родољубивим сентиментом и одговорношћу према покољењима наши славни преци оставили су животе за свијетлу будућност Косова. Након више од шест вијекова од Косовског боја суочавамо се са искушењима у којима се позиција српског народа поново преиспитује, у покушају да се наше национално биће измјести ван колијевке српства и географских граница, далеко од вијековних светилишта и срца православне традиције“, истакао је Ћурић.

Како је навео, свето тло Косова је темељ српског заједништва.

„Наша матица Србија се више него икада суочава са изазовима да спроведе народ кроз искушења модерног доба. Намучено Косово и Метохија је отворена рана и за народ Херцеговине, али и утјеха да ћемо, ходећи стопама очева из прошлости, заједно пронаћи снагу да на миран начин остваримо право на живот, рад и битисање“, додао је Ђурић.

Предсједник општине Грачаница Љиљана Шубарић пожељела је добродошлицу гостима из Републике Српске, Црне Горе и централне Србије и истакла да и овај Видовдан српски народ на Косову дочекује у атмосфери страха, неизвјесности и појачаног институционалног притиска.

„Упркос изазовима и искушењјима окупили смо се да са поносом обележимо дан који за нас има посебна значај, јер представља симбол храбрости, заједништва и отпора. Видодан је симбол нашег националног поноса и трајне борбе за слободу”, навела је Шубарић, и додала да је сваки Видодван у Грачаници нова прилика да народ покаже приврженост православној вери, традицији и заједништву.

„Видовдан је увек прилика да се осврнемо на изазове, али без обзира на све показали смо храбрсот и одлучност да осатнемо своји на своме. Видовдан је прилика да се сетимо и одамо почаст косовско-метохијским страдалницима оних који су положили своје животе за слободу, за невине жртве, да пружмо подршку истрајности свима који су затворени и чекају слободу. Њихова храброст и жртва треба да буде показатељ вредности живота и важност очувања мира, нека нам храброст и одлучност њихових буде мотив да градимо бољу будућност за нашу децу и будуће генерације“, истакла је Шубарић.

Предесједник Привременог органа Града Приштине са сједиштем у Грачаници Новак Живић истакао је да је Србија те 1389. године храбро стала у одбрани свог народа, што ради и сада након шест вијекова.

„И данас када проживљавамо голготу и неправду, знамо да нам је једини спас јединство, у намери да опстанемо као народ и целина са својом државом“, рекао је Живић.

Он је додао да Србија штити Србе са Косова од жртава.

„Косово неће нестати, нити ћемо га издати. Косово није територија, то је историја, отаџбина. Косово је ДНК, које траје заједно са народом, државом и Црквом, али и знова васкрсава. окупатори проналазе различите начине да нас муче, затварају и прогањају , а ми превијамо ране и идемо даље. Нејаки или јаки, морамо бити достојанствени“, поручио је Живић који је након тога додијелио признања „Видовданска повеља“.

Поводом свечане сједнице уприличен је и богати културни програм. Члан Народног позоришта Приштина са сједиштем у Грачаници Милан Васић, уз клавирску пратњу професора Немање Ђорђевића, отпјевао је своју песму „Полетео соко сиви“, док су балерине Балетске школе Дома културе у Грачаници извеле „Валцер цвијећа“ из познатог балета „Крцко Орашчић“.

Програм Видовданске сједнице затворен је наступом ансамбла „Венац“.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: