U Gornjem Hrasnu služena liturgija na temeljima crkve Svetog Jovana | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Gornjem Hrasnu služena liturgija na temeljima crkve Svetog Jovana

Izvor: radio Trebinje | Datum:03.07.2023.

 

U Gornjem Hrasnu koje administrativno pripada opštini Neum, služena je juče sveta arhijerjska liturgija na temeljima crkve Svetog Jovana.

Crkva je bila potpuno devastirana i oštećena tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, a nedavno su raščćišćeni ostaci ovog velelepnog hrama, kako bi mještani započeli njegovu obnovu. Riječ je o jedinom pravoslavnom hramu u opštini Neum, koji je nekada bio jedan od najvećih hramova izgrađenim na selu, a mještani se nadaju široj podršci kako bi ispjeli da obnove crkvu. Svetu liturgiju služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dumitrije.

Ujedno, mještani Gornjeg Hrasna prisjetili su se i žrtava ustaškog zločina iz 1941. godine, kada je na Vidovdan ubijeno i u jamu bačeno 66 muškaraca iz ovog sela.

 

 

Jama Gavranica ekshumirana je 1970. godine, a spomen kosturnica sa njihovim posmrtnim ostacima minirana je 1992. godine.

Uslijedila je nova ekshumacija srušene kosturnice 2015. i dvije godine kasnije, 2017. žrtve iz jame sahranjene su po treći put u novoj spomen-kapeli u pravoslavnom groblju.

Od 1992. kada su sve srpske kuće zapaljene i srušene, na području Gornjeg Hrasna više ne živi nijedan Srbin.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: