Ove godine povećana zainteresovanost studenata za smjer elektorenergetike | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ove godine povećana zainteresovanost studenata za smjer elektorenergetike

Izvor: RTRS | Datum:12.07.2023.

Elektroenergetika je strateška grana privrede Republike Srpske oduvijek, ali u posljednje vrijeme se čak izdvajamo i kao lider u toj oblasti u cijelom regionu. Nedostatak stručnjaka iz ove oblasti na tržištu rada u Republici Srpskoj dugoročni je problem za koji struka pokušava da pronađe rješenje.
 

Rukovodilac Operativnog područja Banjaluka Elektroprenosa BiH Srđan Mazalica istakao je u našem jutarnjem programu da je ovo ključni problem za ovu struku.

- Napravili smo određenu analizu. Moramo imati više inženjera elektoenergetike, jer je ova oblast u usponu - naveo je Mazalica.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Zoran Đurić rekao je da ove godine postoji nešto veća zaintersovanost studenata.

- Upisali smo 37 studenata na ovaj smjer. Imamo i drugi rok i očekujemo da bude ukupno 50 studenata i to su pozitivni pomaci - rekao je Đurić u našem Jutarnjem programu.

Član Uprave za tehničke poslove Elnos Grupe Marko Mijić istakao je da privatni sektor aktivno prati stanje na tržištu rada.

- Mi možemo da zaposlimo sve studente koji završe ovaj smjer i odmah znamo da je znanja alarmantno po pitanju kadra - kaže Mijić.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: