Buha: Djeca stabilno, jedno još uvijek na kiseoniku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Buha: Djeca stabilno, jedno još uvijek na kiseoniku

Izvor: Radio Trebinje | Datum:12.07.2023.

Osmoro djece koje je danas u poslijepodnevnim satima primljeno u trebinjsku Bolnicu zbog sumnji na trovanje stabilnog su zdravstvenog stanja. Sedmoro djece trenutno je sa roditeljima, dok je jedno dijete još uvijek na kiseoniku.

Ovo je za  ’ Nezavisne novine ’  potvrdila načelnica Odjeljenja za pedijatriju Bolnice Trebinje LJiljana Buha, koja je kazala da su sva djeca zbrinuta pravovremeno, u roku od 15 minuta. Ističe da se zasad sumnja na trovanje, ali da uzrok nije poznat.

 ’ Djece je ukupno osmoro. Prva su zbirnuta nekad oko 15 časova. Imali su kliničke znake trovanja inhlacionim agensom nepoznatog porijekla. Mi ne znamo zašto i kako su se javili takvi klinički znaci. Oni su jako brzo klinički zbrinuti, u roku od 15 minuta svi su dobili potrebnu terapiju, sva na kiseoniku, sva na veni. Brzo se reagovalo. Jedno dijete je još uvijek na kiseoniku, djeca su sa roditeljima ’ , kazala je Buha.

Ona je potvrdila da su djeca boravila u Gradu Sunca u Trebinju, ali nije željela da potvrdi medijske napise da se radi o navodnom trovanju hlorom.

 ’ Čime je trovanje uzrokovano, to ne možemo znati. Svi inhalacioni toksini imaju vrlo slične kliničke znake i samim tim mi ne možemo reći. Sve je to spekulacija. Oni ovakve znake mogu imati i ako prođe kamion sa jakim auspuhom ’ , pojašnjava Buha.

Prema njenim riječima, u ovom trenutku se ne može pretpostaviti šta se dalje može desiti.

 ’ Ne možemo da procijenimo da li se radi o nekom lakšem, srednjem ili težem trovanju, iz razloga što se kod te djece u narednih šest, osam sati pa čak i 24 časa mogu eventualno razviti različite tegobe, od endema pluća, upala ili drugi znaci. Sve to zavisi od jačine trovanja, koliko je to bilo agresivno, čime je bilo trovanje, ali i jačine djeteta. Ipak, po kliničkim znacima u trenutku prijema u bolnicu, ne očekujemo velike komplikacije, ali će djeca ipak ostati na posmatranju ’ , rekla je Buha.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: