Preporuke ljekara: Higijena i što više tečnosti tokom vrućih ljetnih dana | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Preporuke ljekara: Higijena i što više tečnosti tokom vrućih ljetnih dana

Izvor: trebinje live | Datum:23.07.2023.

Redovno održavanje higijene tijela, a posebno ruku, preporuka je ljekara kako bi se na visokim temperaturama spriječilo širenje crijevne infekcije.

Internisti savjetuju unošenje što više tečnosti i odmor u zatvorenom prostoru i prozračnim mjestima, posebno za kardiovaskularne bolesnike.

Takođe, oprez i kod izlaska iz zatvorenih klimatizovanih prostorija napolje.

Stručnjaci savjetuju hronične bolesnike da s oprezom koriste pogodnosti osvježenja pored rijeka i bazena.

Ukoliko izlazite vani preporuka je koristiti što više tečnosti, laganije se obući i obavezno prekriti glavu.

U mjestima gdje imaju javne česme podjednake mogućnosti za osvježenje. Tako je i u Višegradu.

Ljekari ističu i da je u ishrani potrebno smanjiti jaka i začinjena jela, kao i konzumiranje alkoholnih i gaziranih pića.

U svemu je obaveza pranja ruku jer crijevne infekcije haraju na visokim temperaturama.
 
- Jako je bitno prati ruke, i to često, ali voditi računa i da se pere voće i povrće, naročito ako se koristi svježe - izjavila je internista-gastroentereolog Univerzitetske bolnice Foča Marija Petrović Pajkanović.

Obavezno voditi računa i o promjeni temperature pri izlasku iz zatvorenog prostora. Oprez i kod odlazaka na bazene i rijeke.

- Znači ako je napolju 40 , kada upadnete u hladni vode dolazi do suženja krvnih sudova. O tome treba voditi računa kod kardiovaskularnih bolesnika - upozorila je internista-kardiolog Univerzitetske bolnice Foča Slađana Popović.

Ljekari poručuju, ne zaboravite da uz uživanje na rijekama i bazenima unosite dva i više litar vode kako bi se zadržala vitalnost organizma.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: