'PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ' na festivalskoj sceni | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

'PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ' na festivalskoj sceni

Izvor: Radio Trebinje | Datum:27.07.2023.

Na Festivalu festivala, šeste večeri takmičarskog programa Pozorište „Dragoljub Milosavljević Gula“ iz Petrovca na Mlavi izvelo je „PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ“, po tekstu Ljubomira Simovića. Adaptaciju i režiju potpisuje Miloš Jagodić.

Radnja predstave smještena je u vrijeme Drugog svjetskog rata u jednom manjem mjestu pored Užica, u kojem dolazi putujuće pozorište u želji da tu odigra par puta svoj komad na Trgu. U atmosferi jedne palanke i rata, tumačenje gostovanja pozorišta je dvojako. Od komičnih elemenata koju ova drama ima u interakciji likova komada, do tragičnih ishoda frustracije društva tog vremena, koje pozorište shvata kao politički angažovano tijelo koje ugražava vlast i ismijva tragičnost i ozbiljnost ratnog trenutka, u kojem se sve dešava.

Priznanje protagoniste večeri, po izboru žirija trebinjske publike,  dodijeljeno je glumici Milici Ilić.

Prethodno je u kino-sali Kulturnog centra održana promocija naučnog časopisa „AGON“ (Izdavači: Akademija umjetnosti Banja Luka i Narodno pozorište Republike Srpske).

Na sceni Kulturnog centra sutra će, posljednjeg dana manifestacije,  ansambl Gradskog pozorišta Trebinje izvesti komad 'Pomračenje', po tekstu Paola Đenovezea a u adaptaciji i režiji Miloša Lučića“.

“Pomračenje”, priču o sedmoro prijatelja okupljenih na večeri tokom koje razotrivaju svoje najintimnije tajne i žudnje, tražeći izlaz iz igre istine mobilnim telefonima, kao odgovore na pitanja: Šta je istina, a šta tajna i  koliko dobro poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo?

Uručenje nagrada i svečano zatvaranje festivala je sutra, u četvrtak, 27. jula, nakon tradicionalne izložbe Foto-kino kluba Trebinje „Festival u objektivu“, od 23 časa.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: