Удружење пчелара''Леотар'' представило нови пројекат о урбаном пчеларству | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Удружење пчелара''Леотар'' представило нови пројекат о урбаном пчеларству

Извор: radio Trebinje | Датум:28.07.2023.

Чланови Удуружења пчелара „Леотар“ Требиње данас су на конференцији за медије представили пројекат „Требињско урбано пчеларство – нови концепт побољшања квалитета живота“, којим је планирана организација СОС тима који интервенише у случају одбјеглог роја пчела или оса и смјешта их у азил.

Предсједник Удружења Обрад Нинковић каже да су по узору на Београдско удружење пчелара, прије пар година формирали секцију урбано пчеларство.

„С обзиром на то да у приградским дијеловима града има пуно пчела, наша је обавеза да водимо рачуна и о грађанима и о тим пчелама, тако да смо формирали СОС тим који у случају одбјеглог роја пчела или оса интервенише и смјешта их у азил који се налази на Зупцима. Што се тиче активности у оквиру овог пројекта, организовали смо инфо дан, израдили промо материјал, формирали СОС тим, пред нама је набавка опреме за овај тим, у септембру ћемо организовати промоцију пчелињег меда у четири дјечија вртића како бисмо наше најмлађе суграђане научили о значају меда у исхрани, затим слиједи набавка садница медоносног биља, које ћемо у сарадњи са Комуналним предузећем Града Требиња и Центром за газдовање кршом посадити у приградским насељима града и у самом центру“, навео је Нинковић.

Он је додао да је требињско Удружење пчелара прво у Републици Српској и БиХ које је формирало секцију урбано пчеларство.

„Ми радимо на заштити и грађана Требиња и пчела. Једна од активности коју смо спровели ове године, јесте да на вријеме договоримо сарадњу са фирмама које врше запрашивање комараца и заштиту медоносних и других биљака. Медоносна пчела је нешто веома драгоцјено и ми морамо водити рачуна да је заштитимо. Ако се запрашивање врши у вријеме када су те пчеле активне доћи ће до њиховог страдања. Тако смо то прскање помјерили у току ноћи, када оне не опште са природом и тиме заштитили све ове пчеле које се налазе у нашем окружењу“, истакао је Обрад Нинковић.

Координатор пројекта Жељко Старовић је рекао ће набавка опреме бити завршена до почетка октобра, до када ће бити реализоване и остале пројектне активности.

„Опрема која ће бити потребна СОС тиму обухвата нуклеусе, хватаче ројева – штапне и обичне, усисивач на акумулаторско пуњење и пчеларску опрему. СОС тим ће имати активан број, на који ће их грађани моћи обавијестити о одбјеглом роју пчела, осињаку или леглу стршљенова. Они ће одбјегле ројеве прихватити и измјестити у азил на Зупцима“, додао је Старовић.

Пројекат „Требињско урбано пчеларство – нови концепт побољшања квалитета живота“ финансира Европска унија кроз грант шему пројекта „ЛИНК за сарадњу/сурадњу“, уз подршку представника пројектног конзорција и Града Требиња. Носилац пројекта је Агенција локалне демократије Мостар, а чланови конзорција су ЛДА Приједор, ЛДА Завидовићи, ЦРХ Требиње, АЛДА и АЛДА Скопље.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: