Potpisan Memorandum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Potpisan Memorandum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama

Izvor: RTRS | Datum:04.08.2023.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i premijer Srbije Ana Brnabić potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, i to u Donjoj Gradini i Beogradu.

Dokument je potpisan u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U Memorandumu je izražena opredijeljenost da u cilju sjećanja i njegovanja kulture na žrtve ustaškog genocida (pod okriljem nacističke NDH), čiji vrhunac predstavlja sistem koncentracionih logora Jasenovac, budu izgrađena dva memorijalna centra i to: u Donjoj Gradini, kao mjestu stradanja na kojem su vršene egzekucije, mučenja i zlostavljanja i u Beogradu, kao glavnom gradu Republike Srbije.

Potpisnici Memoranduma se obavezuju da će obezbijediti uslove da se centri izgrade u skladu sa najvišim standardima i da budu dostojni sjećanja na žrtve Jasenovca, navodi se u saopštenju.

Takođe, potpisnici memoranduma su saglasni da će spomenik u Donjoj Gradini i spomenik u Beogradu biti istog izgleda.

U cilju realizacije zajedničkog projekta izgradnje memorijalnih centara, potpisnici su saglasni da se osnuje zajedničko Upravljačko tijelo koje čine njegova svetost patrijarh Srpske pravoslavne crkve, predsjednici Republike Srbije i Republike Srpske, predsjednici Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, te predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: